Sairaudet

Punkin pureman ehkäisy ja hoito

Puutiaisia on yhä enemmän, mutta ei hätää. Näin ehkäiset puremia ja vältät tauteja.

Teksti Milka Sauvala
Kuvat iStock
25.7.2019

Pelko: Punkkeja on kaikkialla.

Punkit viihtyvät heinikoissa ja pensaikoissa, joissa on varjoisaa ja kosteaa. Kulje poluilla ja leikkaa pihanurmikko lyhyeksi. Pukeudu pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Vedä sukat housujen päälle.

Paljaalle iholle voit suihkuttaa vahvaa karkotetta, jossa on ainakin 25 prosenttia dietyylitoluamidia.

Missä borrelioosia esiintyy eniten? Tutustu borrelioosikarttaan

Pelko: En huomaa, jos punkki puree.

Punkki imee verta hitaasti ja viihtyy iholla yli vuorokauden. Ehdit havaita punkit, kun tarkistat ihon joka ilta. Ole huolellinen, sillä toukat ja vielä kehittyvät nymfipunkit ovat vain millin parin pituisia. Syynää myös kainalot, taipeet, korvantaukset ja päänahka. Ota avuksi peili tai kaveri.

Pelko: Sairastun varmasti.

Vain 10–30 prosentilla punkeista on borreliabakteeri ja riski­alueilla noin prosentilla aivotulehdusta aiheuttava virus. Jotta borrelioosi tarttuu, punkin pitää olla iholla tunteja. Nopea poisto pienentää riskiä. Puutiais­aivotulehdus tarttuu nopeasti. Sitä vastaan on rokote, jota suositellaan tietyillä alueilla.

Lue myös: Borrelioosi nuorella naisella: ”En tiedä, paranenko koskaan”

Pelko: Poistaminen on vaikeaa.

Punkki irtoaa punkkipinseteillä. Tartu siihen läheltä ihoa. Vedä rauhallisesti ylöspäin. Älä purista tai rasvaa. Silloin punkki voi oksentaa, jolloin borrelioosi tarttuu herkemmin. Tarkkaile puremaa viikko ja ota kohdasta kuva. Laajeneva punoitus viittaa borrelioosiin. Mene lääkäriin ja hoida antibiooteilla.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi