Terve.fi

Psykopaatin aivot eivät tunne myötätuntoa

Psykopaatin aivot eivät tunne myötätuntoa
Julkaistu: 29.4.2013
Tutkimuksessa 80 vapaaehtoista miespuolista vankia kävi läpi testejä psykopatian toteamiseksi, minkä jälkeen heidän aivojaan kuvattiin toiminnallisella magneettikuvauksella empatiaa herättämään tarkoitetun kokeen aikana.
Kokeessa selvitettiin miten osallistujien aivot reagoivat muiden ihmisten kärsimykseen. Tähän pyrittiin muun muassa näyttämällä heille lyhyitä videoita kipua kokevien kasvonilmeistä.
Aivokuvaukset osoittivat, että vangit, joilla testien perusteella oli eniten psykopaattisia piirteitä, reagoivat toisten kärsimykseen huomattavasti hillitymmin kuin muut. Tämä huomattiin selvästi vähäisempänä aktivoitumisena etuotsalohkon kuoressa sekä muilla aivojen alueilla, jotka ovat tärkeitä käyttäytymisen ja sen seurauksien arvioinnissa sekä empatian tuntemuksissa.
Psykopatia on tunnettu luonnehäiriö, mutta se ei kuulu virallisiin tautiluokituksiin. Psykopatian piirteitä ovat mm. lipevyys, itsekeskeisyys, syyllisyydentunteen ja empatian puuttuminen, valehtelu, pinnallinen tunne-elämä, impulsiivisuus ja toistuvat rikokset. Arviolta 2 prosenttia väestöstä on psykopaatteja, mutta rikollisissa psykopaattien osuus on huomattavasti suurempi, ehkä jopa 15 prosenttia.
Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2013
Lue myös:
Asiantuntijalta kysyttyä: Minäkö psykopaatti?
1 kommentti