Terve.fi

Poskiontelotulehduksen hoito

Poskiontelotulehduksen hoito
Poskiontelotulehdusta hoidetaan lääkehoidon lisäksi poskiontelopunktion avulla. Miten poskiontelotulehdusta voi hoitaa itse?
Julkaistu: 11.4.2018

Jos poskiontelotulehduksen oireet ovat lievät tai keskivaikeat, kyseessä on todennäköisemmin tavanomainen ylähengitystieinfektio (rinosinuiitti) kuin poskiontelotulehdus, ja tällöin suositellaan oireenmukaista hoitoa (esim. tulehduskipulääke, nenän glukokortikoidisuihke, nenän tukkoisuutta vähentävät valmisteet).

Oireiden jatkuttua yli 10 vuorokautta, voidaan harkita 7 vrk kestävää antibioottikuuria voimakasoireisilla potilailla. Hoitoa mietittäessä on syytä ottaa kuitenkin huomioon, että äkillinen poskiontelotulehdus paranee varsin usein ilman hoitoakin.

Kotimaisen hoitosuosituksen mukaan ensisijainen antibiootti on amoksisilliini tai penisilliini ja toissijaisesti esim. lääkeallergiassa voidaan hoitaa doksisykliinillä, amoksisilliini-klavulaanihapolla, ensimmäisen- ja toisen polven kefalosporiineilla, atsitromysiinillä, klaritromysiinillä tai roksitromysiinillä.

Jos ensimmäinen kuuri ei tehoa, harkitaan poskiontelopunktiota ontelon eritteen viljelyä ja bakteerin määritystä varten. Samoin tehdään, jos taudin oireet ovat voimakkaat tai potilaan yleiskunto on huono.

Bakteerin määritys ohjaa antibiootin valintaa jatkossa. Poskionteloiden punktointi usein helpottaa myös potilaan oireita, sillä huuhtelun avulla mahdollinen eritekertymä saadaan poistetuksi poskionteloista.

Potilailla, joilla allergiset ongelmat ovat osasyyllisenä poskiontelotulehduksiin, paikallisesti nenään käytettävistä kortikosteroidisuihkeista voi olla apua tulehdusten ehkäisyssä.

Poskionteolontulehduksen omahoito

  • Oireiden mukainen hoito; lepääminen ja riittävä nesteen juominen.
  • Kohoasento helpottaa oloa, yöksi voi kohottaa sängyn päätypuolta.
  • Apteekista saatavia turvotusta vähentäviä nenätippoja tai suihkeita sekä särkylääkkeitä voi käyttää tarvittaessa.
  • Vältä tupakointia.

Milloin lääkäriin?

  • Oireet kestävät yli viikon.
  • Nuha pitkittyy, vointi heikkenee ja tulee kuumetta.
  • Oireet ovat voimakkaat ja selvät jo nuhan alkupäivinä.

Lääkäri selvittää poskiontelon tulehduksen kaiku- tai röntgentutkimuksilla. Poskiontelon huutelun (poskiontelopunktio) avulla saadaan selville aiheuttajabakteeri, mutta huuhtelua käytetään yleensä vain toistuvissa ja pitkittyvissä tapauksissa. Poskiontelon punktointi helpottaa usein myös oireita, etenkin painesärkyä poskipäissä, sillä huuhtelun avulla eritekertymä saadaan poistettua poskionteloista.

Lähteet:

Kemppainen T. Äkillinen poskiontelotulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Sivuontelotulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit - Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013.

Kommentoi »