Hyvinvointi

Pitkä suhde ei laimenna rakkautta

Usein ajate

Teksti Antti Voutilainen
23.3.2009 Terve.fi

Usein ajatellaan, että ajan myötä romantiikka ja seksi katoavat suhteesta, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asia ei olekaan niin, kertoo Msnbc-verkkosivusto.

Tutkijat analysoivat yli 6000 henkilöllä tehdyn kyselyn tuloksia. Osa vastaajista oli ollut naimisissa yli 20 vuotta ja osa oli vasta alkanut seurustella. Tuloksista kävi ilmi, että yllättävän moni pitkään puolisonsa kanssa olleista oli edelleen erittäin rakastunut kumppaniinsa.

Tutkimuksessa erotettiin intohimoinen rakkaus ja romanttinen rakkaus toisistaan. Romanttinen rakkaus on yhtä kiihkeää kuin intohimoinen rakkaus, mutta siitä puuttuu pakkomielteenomaisuus. Intohimoiseen rakkauteen kuuluu toisaalta epävarmuuden ja levottomuuden tunteet, kertoo Kalifornian yliopiston tutkija Bianca Acevedo.

Tutkimus julkaistiin maaliskuun Review of General Psychology-numerossa.

Tutkijoita kiinnosti erityisesti se, kuinka jotkut pariskunnat saavat pidettyä romantiikan yllä suhteissaan. Vastauksena tuntuu olevan kova työ suhteen eteen.

“Nämä ihmiset ovat yleensä erittäin keskittyneet suhteisiinsa. Parisuhde on heidän elämänsä keskipisteessä – he panostavat ja käyttävät siihen aikaa”, Acevedo toteaa.

Toisen tutkijan Arthur Aronin aiempien tutkimusten mukaan pariskunnat, jotka haluavat piristää suhteitaan, hyötyvät erityisesti uusien ja haasteellisten asioiden tekemisestä yhdessä. Uudet kokemukset stimuloivat aivoja tuottamaan dopamiinia ja norepinefriinia, ja näitä hormoneja syntyy myös romanttisten suhteiden alkuaikoina.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi