Pilasiko synnytys alapääsi?

Pilasiko synnytys alapääsi?
Synnytys voi aiheuttaa alapään löysyyttä ja laskeumia. Niitä voi ehkäistä ja hoitaa.
Julkaistu 20.4.2017

Saunaillassa puheeksi nousee kuuma aihe: ­pilaako synnytys alapään? Yksi kokee paikkojensa löystyneen yhden lapsen jälkeen, kun taas neljä lasta maailmaan saattanut toteaa olevansa kuin parikymppinen. Raskauksia ja synnytyksiä on yhtä monenlaisia kuin naisiakin.

Emättimen muutoksiin voi olla monia syitä.

– Raskauden aikana side­kudokset ­löystyvät ja lantionpohja venyy hormonien vaikutuksesta. Myös kudostyyppi vaikuttaa, lääketieteen tohtori, dosentti ja osastonylilääkäri Tomi Mikkola Hyksin Naisten­klinikalta sanoo.

Alapää palautuu synnytyksestä vuoden

Vaikka sidekudos olisi helpommin löystyvää ja heikompaa, itsestä kannattaa huolehtia. Terveet elämäntavat, kuten liikunta ja normaali­painoisuus, voivat edistää sitä, että kaikki sujuu vaivatta raskauden ja synnytyksen aikana.

– Ylipainoisen kudokset voivat antaa tavallista herkemmin periksi ja vatsaontelon sisäi­nen paine saattaa kasvaa. Se saattaa herkistää esimerkiksi virtsankarkailulle, lääketieteen tohtori ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen Sairaala Siluetista toteaa.

Vaikka synnytyselimet venyvät, ne myös palautuvat.

– Saattaa kestää kuitenkin jopa vuoden, ennen kuin synnytyksestä palautuu kokonaan. Hormonaalisen toiminnan palautuminen auttaa asiaa, Mikkola toteaa.

On olennaista muistaa, että paitsi synnytys, myös ikääntyminen muuttaa kehoa. Yhtä lailla alapäätä kuin kasvoja.

Välilihan leikkaus estää ison repeämän

Tavallisia synnytyksessä tulevia vaurioita ovat ulkosynnyttimien repeämät. Ne voivat pahimmillaan vaikeuttaa ulosteen- tai virtsanpidätystä.

Repeämistä ehkäisee välilihan leikkaus, joka tehdään synnytyssalissa tarvittaessa.

Kun lapsi on maailmassa, väliliha ommellaan kiinni. Joskus siitä syntyvä arpi voi aiheuttaa haittoja, kuten hankaumia. Niitä voidaan myöhemmin korjata leikkauksessa.

– Synnytyksessä voi syntyä kohdun, peräsuolen tai virtsarakon laskeumia. Ne eivät liity vain alatiesynnytykseen vaan koko raskaus­aikaan. Niitä voi tulla myös ikääntymisen takia, Pakkanen toteaa.

Alatiesynnytys on turvallisin tapa saattaa lapsi maailmaan. Sektiossa avataan vatsa­ontelo, ja esimerkiksi kipu ja haavan tulehdusriski ovat merkittäviä. Vaarat ovat isommat kuin laskeutumien korjausleikkauksissa.

– En usko, että Suomessa tehdään sektioita siksi, että synnyttäjä pelkää alapäänsä menevän pilalle. Kyllä lääketieteelliset syyt ratkaisevat keisarileikkauksen, Pakkanen toteaa.

Apua alapään korjausleikkauksesta

Ennen kuin hakeutuu korjausleikkauksiin, on hyvä erottaa, millainen vaiva on kyseessä.

– Onko se lääke­tieteellinen vamma, joka pitää korjata? Vai kokeeko nainen tai hänen puolisonsa, että synnytys­elimet ovat muuttuneet? Asiasta on hyvä keskustella gynekologin kanssa ennen minkäänlaista toimenpidettä, Mikkola muistuttaa.

Yleisimmät syyt leikkauksiin ovat ­erilaiset arkea haittavat vaivat, kuten laskeumat tai yhdyntäkivut.

Plastiikkakirurgit tekevät leikkauksia myös ulkonäkösyistä. On tärkeää tutkia, millainen vaiva on ja mistä se johtuu – ja pyrkiä korjaamaan sitä ensin muuten kuin operaatiolla.

Lisää kiinteyttä alapäähän

1. Liikunta. Treeni saattaa jopa ehkäistä vaivojen syntymisen. On tärkeää huolehtia niin lantion pohjan kuin keskikehon syvistä lihaksista.

2. Kirurgia. Leikkauksella voidaan hoitaa repeymiä ja laskeumia.

3. Esteettinen leikkaus. Välilihan arpiin ja haavaumiin auttaa leikkaus. Väljyyden tunnetta voidaan hoitaa myös niin tai kokeilla rasvansiirtoa. Jos häpyhuulten koko aiheuttaa hankautumista, niitä voidaan muotoilla.

4. Hormonikorvaushoito. Valmisteet parantavat limakalvojen kimmoisuutta. Niitä määrätään vaihdevuosi-iässä, mutta paikallishoitoa suositellaan joskus synnytyksen jälkeen.

Kommentoi »