Terve.fi

Perhelomalle menossa? Välttäkää turistiripuli näillä ohjeilla

Perhelomalle menossa? Välttäkää turistiripuli näillä ohjeilla
Julkaistu 4.11.2009

Turistiripuli tarkoittaa ulkomaanmatkalla saatua akuuttia ja yleensä varsin voimakasta ripulitautia, joka voi kestää muutamasta päivästä jopa viikkoihin. Turistiripulin taudinaiheuttajista noin 50-70 % on bakteereja, noin viidesosasta vastaa virukset, ja parasiitit alle viidestä prosentista.

Turistiripulin voi kuitenkin myös välttää, mikä on myös kannattavaa, sillä eihän kukaan halua ulkomaille asti lähteä sairastamaan.

Tässä onkin Better health channel –sivuston antamia vinkkejä, kuinka perhelomalla voi pyrkiä välttämään turistiripulin itsellä ja lapsilla. 

  • Miettikää kaksi kertaa, mitä syötte. Turistiripulitartunta johtuu usein tuorevihanneksista, maitotuotteista tai huonosti kypsennetystä lihasta. Älkää laittako suuhunne sellaista, mikä näyttää tai tuoksuu epäilyttävältä tai epämiellyttävältä.
  • Juokaa vain pullotettua vettä, mehua tai limonadia. Epäpuhdas juomavesi on yksi yleisimmistä tartunnan aiheuttajista.
  • Käytä pullotettua vettä myös hampaiden pesussa.
  • Peskää kätenne säännöllisesti ja aina ennen ruokailua. Huolehtikaa myös lasten käsien pesusta. Älkää antako lapsen laittaa missään tilanteessa kättä suuhunsa.
  • Välttäkää ruoan ostamista katukojuilta.

Jos kuitenkin ohjeista huolimatta turistiripuli yllättää, voit yrittää hoitaa sitä turvaamalla riittävän nesteen, suolan ja energian saannin. Ripulia voidaan hillitä lääkehiilellä, suolta lamaavilla lääkkeillä ja antibiootein, jos ripuli on peräisin bakteerista.

Kommentoi »