Terve.fi

Yleistietoa peräpukamista

Yleistietoa peräpukamista
Mikä peräpukamia aiheuttaa? Ovatko ne yleisiä? Lue artikkelistamme!
Julkaistu 5.4.2018

Peräpukamat ovat yleinen peräaukon sairaus. On esitetty, että noin puolella keski-ikäisestä väestöstä olisi peräpukamista johtuvia oireita. Pukamat ovat tyypillinen syy peräsuoliverenvuotoon.

Peräpukamat voivat olla joko anaalikanavan ulkopuolella (ulkoinen pukama) tai sisäpuolella (sisäinen pukama). Anaalikanava on kanava peräaukon läpi ja on noin 3-4 cm pitkä. Ulompi kanavan sulkijalihas on tahdonalainen, sisempi sulkijalihas sen sijaan toimii tahdosta riippumatta. Anaalikanavan toiminta on hyvin tärkeä ulosteen pidätyskyvyssä ja ulostamisessa.

Peräpukamien aiheuttaja

Sisäiset pukamat

Ilmeisesti kaikilla ihmisillä on anaalikanavassa limakalvon paksuuntumat, jotka toimivat tiivistekudoksena ja vahvistavat ulosteenpidätyskykyä. Nämä paksuuntumat sisältävät runsaasti verisuonia, joita sidekudos, elastinen kudos ja sileä lihaskudos ympäröivät. Nämä normaalit rakenteet muuttuvat oireisiksi, kun sidekudos vähenee ja pirstoutuu. Tällöin verisuonet pääsevät laajenemaan. Länsimaiseen ulostamistapaan (pöntöllä istumiseen) liittyvä voimakas ponnistaminen lienee keskeinen tekijä tukikudoksen höltymisessä.

Toinen peräpukamien syntyyn vaikuttava tekijä on anaalikanavan lepopaineen nousu, jonka arvellaan johtuvan sisemmän sulkijalihaksen lisääntyneestä jännittyneisyydestä ja siitä seuraavasta heikentyneestä veren paluuvirtauksesta.

Ulkoiset pukamat

Ulkoiset pukamat saattavat johtua useammasta syystä:

  1. Alkuaan sisäinen pukama laajenee.
  2. Ulkoinen pukama on pukamakomplikaation jäljiltä oleva ihopoimu.
  3. Ulompi peräsuolen laskimopunos menettää sidekudoksisen tukensa ja laajenee.
  4. Synnytyksen jälkeen naisilla on usein ulkoista pukamakudosta.

Peräpukamien seuranta

Peräpukamat voivat uusiutua onnistuneen hoidon jälkeen. Tarvittaessa esim. kumilenkkihoito voidaan uusia tai voidaan harkita leikkaushoitoa. Säännöllistä seurantaa hoidetut peräpukamat eivät vaadi.

Peräpukamien periytyvyys

Peräpukamien syntyyn ei tiedetä liittyvän mitään perinnöllisiä tekijöitä. Yleinen sidekudosten heikkous on tosin jossain määrin perinnöllistä.

Peräpukamien yleisyys

Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus, jonka esiintyvyys lisääntyy iän karttuessa. On esitetty, että sukupuolesta riippumatta keski-ikäisestä väestöstä jopa puolet kärsii eriasteisista pukamavaivoista.

Peräpukamien ennuste

Kumilenkkiligaatiolla hoidetuista 80-90 prosenttia saa avun oireisiinsa ja leikkaushoidossa jopa yli 90 prosentissa on hyvä lopputulos. Onnistuneenkin hoidon jälkeen pukamien uusiutuminen on mahdollista.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Peräpukamat, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Matti Kairaluoma ja Kari-Matti-Hiltunen, Peräpukamat, Ajankohtaista Lääkärin käsikirjasta, 2006.

ICD-10:

I84 Peräpukamat

Kommentoi »