Ulkoiset pukamat näkyvät normaalissa silmämääräisessä tarkastelussa. Sisäiset pukamat voidaan havaita tuseerauksella, jolloin tulee huomioida mahdollinen tuumori erotuksena pukamasta. Proktoskopialla saadaan luokiteltua eri asteiset pukamat. Potilasta käsketään ponnistelemaan, kun proktoskooppi on anuksessa, samalla vedetään proktoskooppia ulospäin, jolloin mahdolliset pukamat prolaboituvat proktoskoopin perässä ulos anuksesta. Sigmoideoskopialla ja kolonoskopialla poissuljetaan mahdollinen syöpäkasvain.
Oireettomat pukamat:
- Ei hoideta.
- Kuitupitoista ruokaa suositellaan ulostuksen aikaisen ponnistelun vähentämiseksi
- Säännöllinen liikunta.
- WC:ssä ei kannata olla kuin ulostamiseen tarvittavan ajan esim. lehtien lueskelua pöntöllä kannatta välttää.
Vähäoireiset pukamat:
- Hyvä hygienia.
- Apteekin reseptivapaat voiteet ja peräpuikot.
- Ummetuksen hoito kuitupitoisella ruokavaliolla, jotta ulostemassa lisääntyy ja tarvittaessa laksatiiveilla, jotka tekevät ulosteesta löysempää.
- Säännöllinen liikunta.
- WC:ssä ei kannata olla kuin ulostamiseen tarvittavan ajan, esim. lehtien lueskelua pöntöllä kannatta välttää.
Vuotavat pukamat:
- Kumilenkki-ligatuurahoito: soveltuu hyvin toisen ja usein kolmannenkin asteen pukamien hoitoon. Kumilenkkiligatuurahoito soveltuu hyvin terveyskeskukseen. Siinä proktoskoopin läpi viedään ligatuuralaitteen imukuppi. Imulla saadaan pukaman limakalvopallukka imukuppiin ja laukaistaan rengas puristamaan. Imu kytketään pois ja jäljelle jää rengastettu pukama. Ligatuuratut pukamat putoavat pois noin viikon kuluessa. Ligatuurakohdan alapuolella sijaitsevat pukamat surkastuvat pois, kun niiden laskimoyhteys on ligatuuran avulla tukittu. Hoito uusitaan usein III asteen pukamille 3-4 kertaa.
- Leikkaushoito on suositeltava neljännen asteen peräpukamissa. Leikkaus sujuu parhaiten nukutuksessa, mutta myös paikallispuudutuksessa suoritettu operaatio on mahdollinen. Jälkihoitona on suihkuttelu ja kipulääkitys. Sairauslomaa annetaan 3-4 viikkoa. Pukamaleikkauksen jälkitila on kivulias. Lopputulos leikkaushoidossa on yli 90 prosentissa hyvä.
Peräpukamien omahoito
Oireettomia tai vähäoireisia peräpukamia ei tarvitse hoitaa.
Suolen säännöllinen toiminta
Pyri säännölliseen suolentoimintaan. Ripuli tai ummetus ovat peräpukamille haitaksi. Ummetuksen hoito on tärkeä osa pukamien hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Liikunta lisää suolen toimintaa, suosi kuitupitoisia ravinteita.
Paikallinen lääkehoito
Apteekeista on saatavissa reseptivapaasti erilaisia voiteita ja peräpuikkoja. Niiden käyttö on vain väliaikaista, eikä saisi kerrallaan kestää yli kahta viikkoa.
Oireiden pitkittyessä tai ollessa häiritseviä, ota yhteyttä lääkäriisi, sillä pukamavaivoihin on saatavissa helposti apua.
Milloin lääkäriin?
- Jos vaivat ovat pitkäaikaisia, yli 2-3 viikkoa kestäneitä.
- Jos peräpukamat ovat suuria, vuotavat verta tai kutiavat häiritsevästi.
- Jos peräpukamat ovat kivuliaat.
- Kun ensimmäinen verenvuoto esiintyy, on tähystämällä selvitettävä, onko tähän muuta syytä kuin peräpukamat.
- Jos peräaukon seudussa on paukama, joka kipeytyy äkillisesti.
- Mikäli pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä.
Lähteet:
Pertti Mustajoki, Tietoa potilaalle: Peräpukamat, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.
Matti Kairaluoma ja Kari-Matti-Hiltunen, Peräpukamat, Ajankohtaista Lääkärin käsikirjasta, 2006.