Terve.fi

Penis vaarassa - nämä vammat vievät ensiapuun

Penis vaarassa - nämä vammat vievät ensiapuun
Penis voi todella joutua vetoketjun väliin tai alapään karvoitusta ajellessa voi sattua lipsahdus, jonka takia pitää lähteä ensiapuun. Nuorten miesten alapää on usein vaarassa urheilun takia.
Julkaistu: 18.2.2013

Penis voi todella joutua vetoketjun väliin niin, että tarvitaan käynti päivystyksessä. Tai alapään karvoitusta ajellessa voi sattua lipsahdus, jonka takia pitää lähteä ensiapuun. Parturointivammat näyttävät kasvaneen dramaattisesti 2000-luvun alusta.

Tiedot käyvät ilmi Kalifornian yliopiston tutkimuksesta, joka on julkaistu The Journal of Urologyssa. Tutkimuksen mukaan genitaalialueen vammat veivät yli 142 000 aikuista ensiapuun yhdysvalloissa vuosina 2002–2010. Vammoista 69 prosenttia oli sattunut miehille, ja vammaherkin ikäryhmä oli 18–28-vuotiaat.

Vaikka alapään vauriot veivät useammin miehiä ensiapuun, löytyi yksi vammatyyppi, jota sattui tiuhemmin naisille: bikinialueen karvoituksen ajamisesta tulleet haavat ja tulehdukset. Tällaisten vammojen määrä oli kasvanut rajusti tultaessa vuodesta 2002 vuoteen 2010.

Nämä syyt tavallisimpia

Tässä ovat yleisimmät syyt niille genitaalialueiden vammoille, joiden takia tultiin ensiapuun Yhdysvalloissa vuosina 2002–2010. Näin monta tapausta vuodessa:

- Polkupyörät, noin 1 200 tapausta vuodessa

- Alapään karvoituksen poistaminen 1 100

- Vetoketjuvammat 950

- Kylpyhuoneonnettomuudet 820

Tutkimus kertoo, että nuorten miesten alapää oli muita useammin vaarassa urheilun takia: esimerkiksi polkupyörän tanko saattoi osua genitaalialueelle. Vanhemmat miehet saivat vammoja muita tiuhempaan arjen toiminnoissa, esimerkiksi kaatuessaan kylpyammeessa.

Kalifornian yliopiston jutussa tutkija Benjamin Breyer sanoo, että vammamäärät ovat todellisuudessa suuremmat: tässä kun mainitaan vain ne tapaukset, joiden takia tultiin ensiapuun.

Suuren osan vammoista voisi myös estää, sanoo Breyer. Karvoitusta poistaessa pitäisi käyttää mahdollisimman turvallisia tekniikoita, ja kylpyammeessa olisi syytä olla liukastumista estävä matto.

Tutkimus: Herman S. Bagga, Gregory E. Tasian, atrick B. Fisher, Charles E. McCulloch, Jack W. McAninch, Benjamin N. Breyer: Product Related Adult Genitourinary Injuries Treated at Emergency Departments in the United States from 2002 to 2010. The Journal of Urology – 05 November 2012 (10.1016/j.juro.2012.10.122)

Lue myös:

Mitä jos penis murtuu? Urologian erikoislääkäri Riitta Röngän kirjoitus

2 kommenttia