Terve.fi

Pelottaako nivelreuma? Katso videolta lääkärin lohduttava viesti

Pelottaako nivelreuma? Katso videolta lääkärin lohduttava viesti
Ei kannata turhaan lykätä lääkärille menemistä, vaikka ajatus mahdollisesta nivelreumasta voi pelottaa. Kokenut reumalääkäri kertoo videohaastattelussa lohduttavan viestin.
Julkaistu 16.1.2017

Ei kannata turhaan lykätä lääkärille menemistä, vaikka ajatus mahdollisesta nivelreumasta voi pelottaa. Kokenut reumalääkäri kertoo videohaastattelussa lohduttavan viestin: suurin osa nivelreumapotilaista saadaan oireettomaksi.

Ranne tai polvi kipeänä ja ehkä turvoksissa? Nämä oireet eivät tietenkään automaattisesti tarkoita, että ihmisellä olisi nivelreuma. Turvonnut nivel voi kuitenkin viitata joskus nivelreumaan tai olla merkki muusta artriitista eli niveltulehduksesta.

Niveltulehduksen eli artriitin tunnistaminen voi olla vaikeaa. Potilas saattaa sanoa, että hänellä on ranne kipeä tai polvi kipeä, mutta nivel ei välttämättä vielä alkuvaiheessa ole selkeästi turvoksissa.

Tärkein diagnostisoitava artriitti eli niveltulehdus on nivelreuma. Videolla dosentti, reumatologian erikoislääkäri Riitta Luosujärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, miten niveltulehdus voidaan tunnistaa, missä voi mennä herkästi vikaan ja miten lääkäri voi kulkea potilaan rinnalla. Video on alun perin julkaistu Lääkäriportaali.fi-sivustolla, joka on lääkärikunnan sisäinen sivusto.

Lue myös:

Kommentoi »