
Paula Heinonen: ”Tiedän kokemuksesta, että ruoka parantaa”
Sairastuminen työperäiseen astmaan mursi Paula Heinosen terveyden. Urheilullisesta nuoresta tutkijasta oli tullut kehäraakki. Eräänä päivänä hän sai käsiinsä kirjan, jossa kerrottiin ruokavalion vaikutuksesta hyvinvointiin. Siitä alkoi muutos.
Paula Heinonen ei saa henkeä. Hän haparoi yöpöydältä astmapiippuaan. Yön aikana tullut astmakohtaus on jälleen niin raju, että Paula on vähällä tukehtua.
Eletään vuotta 1990. Paula on töissä tutkijana suuressa kansainvälisessä biotekniikan ja ravitsemusalan yrityksessä. Iltaisin ja öisin hän tekee työpaikallaan lisensiaatintutkimusta Teknilliseen korkeakouluun aiheena mikrobiologia ja biotekniikka. Hän viettää työpaikallaan enemmän aikaa kuin kotonaan.
Rajut astmakohtaukset ovat alkaneet hiljattain ja jatkuvat. Syy löytyy työpaikalta. Bioreaktoreiden mikrobimassat ovat päässeet sisääntuloilman suodattimeen, josta ilma johdetaan suoraan tutkijoiden huoneisiin. Paulan lisäksi useita muita työntekijöitä sairastuu.
Paulaa tutkitaan Työterveyslaitoksella. Välillä hän joutuu yöpymään sairaalassa tutkimusten takia.
– Puhjenneen työperäisen astman lisäksi minulla oli muitakin terveydellisiä ongelmia. Kärsin muun muassa lapsuudesta asti jatkuneista migreeneistä, allergioista ja atooppisesta ihottumasta. Lisäksi työperäinen astma toi mukanaan toistuvat poskiontelotulehdukset, Paula kertoo.
Hänelle määrätään useita eri lääkkeitä. Kortisonia, antihistamiinia, keuhkoputkia avaavia lääkkeitä, antibiootteja ja nenän limakalvon tulehdustilaa hoitavaa kortisonisuihketta kuluu roppakaupalla.
Paula on niin pahasti altistunut homeelle, että hän haistaa ihmisten tavaroista ja vaatteista homeen.
Terveys takaisin
Entinen koripalloilija ja Mäkelänrinteen urheilulukion kasvatti tuskin jaksoi kävellä vähänkään pidempää matkaa. Paula halusi saada terveytensä takaisin.
– Olin aivan romuna. Tiesin, etten pysty tekemään elämässäni mitään, ellen tule terveeksi.
Diagnoosin saatuaan Paula ei voinut enää jatkaa tutkijan työssään. Hän ryhtyi opiskelemaan ravitsemustieteitä Helsingin yliopistossa sekä luki itsensä Euroopan patenttiasiamieheksi. Työnantaja pysyi samana, mutta Paulan tehtävät vaihtuivat. Nyt hän työskenteli teollisoikeuksien parissa ja vastasi yrityksen tutkimuksen suojaamisesta.
Uuteen työhön kuului paljon matkustelua. Eräällä työmatkalla hän tutustui biokemisti Jeffrey Blandin kirjoittamaan kirjaan. Bland tunnetaan funktionaalisen lääketieteen oppi-isänä.
Funktionaalinen lääketiede on terveydenhuoltoa, jossa hoidetaan sairauksien taustalla olevia syitä yksilöllisesti ihmisen koko historia ja elintavat huomioon ottaen.
Paula teki täysremontin ruokavalioonsa funktionaalisen lääketieteen oppien mukaan. Hän jätti pois valkoiset jauhot ja sokerit sekä lihan. Aluksi hän luopui myös kalasta, maitotuotteista ja kaikista prosessoiduista elintarvikkeista.
Suolistonsa hän tasapainotti syömällä monipuolisesti kasviksia, marjoja sekä hyviä rasvahappoja, kuitulisiä ja muutamia ravintolisiä.
Elintapojaan muuttamalla Paula parantui vaivoistaan ja pystyi jättämään kaikki lääkkeensä.
– Kului puoli vuotta, ja astmaoireeni olivat poissa. Lääkärini ihmetteli, mitä olin tehnyt, kun keuhkojen kapasiteettia mittaava puhalluskoe näytti melkein maksimituloksia.
Parantuminen mullisti Paulan maailmankuvan. Hän ahmi yhä lisää tietoa funktionaalisesta lääketieteestä. Hän osallistui ahkerasti alan koulutuksiin Yhdysvalloissa ja eri puolilla Eurooppaa. Kirjat hän hankki lähinnä Yhdysvalloista, sillä Suomessa aihe oli vielä tuntematon.

Masennus parani
Paula on tunnettu jo pitkään funktionaalisen lääketieteen uranuurtajana ja guruna Suomessa. Hän luennoi suolistosta ja sen hyvinvoinnin vaikutuksesta ihmisen terveyteen sekä monista muista terveyteen liittyvistä aiheista. Lisäksi hän kouluttaa ravitsemuksen ammattilaisia ja opettaa funktionaalista lääketiedettä.
Moniin vuosiin Paula ei ole enää ottanut itse vastaan asiakkaita, sillä aika ei millään riittäisi kaikkeen. Hän keskittyy kouluttamaan terveysalan ammattilaisia, jotta mahdollisimman moni ihminen saisi avun.
Siltä ajalta, kun Paula vielä otti henkilökohtaisesti vastaan asiakkaita, hänen mieleensä on jäänyt erityisesti yksi tapaus.
– Tyypillisesti asiakkaillani oli laaja oirekirjo ja he olivat hakeneet apua jo usealta eri lääkäriltä laihoin tuloksin.
Tuolla kertaa Paulan luokse saapui noin viisikymmentävuotias mies, joka kertoi kärsineensä pitkään väsymyksestä, alakuloisuudesta ja monenlaisista vatsavaivoista. Hän oli käyttänyt jo vuosia lääkärin määräämiä masennuslääkkeitä. Silti masennus oli pahentunut, eikä mies ollut enää työkykyinen.
Mies kuvaili Paulan pyynnöstä ruokavaliotaan. Aamuisin hän soi neljä palaa leipää margariinilla ja kinkkuleikkeleellä, illallisella perunoita ja lihaa. Aterioiden välissä kului teetä ja kahvia.
– Miehen ruokavalio oli surkea. Siitä puuttuivat muun muassa hyvät rasvat, antioksidantit ja suurin osa vitamiineista ja hivenaineista.
Paula laati asiakkaalle ruokaohjelman yhdessä tämän kanssa. Tavoite oli saada asiakkaan suolisto kuntoon. Kolmen kuukauden päästä Paula sai postikortin.
– Mies kertoi voivansa paremmin kuin koskaan. Vuosikausia vaivannut masennus oli poissa, ja hän oli palannut työelämään.
Paulalla on vuosien kokemus siitä, miten oikein syömällä voidaan parantua lukuisista erilaisista terveydellisistä vaivoista ja ongelmista tai ainakin lievittää merkittävästi niiden oireita.
Suoliston terveys
Oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan Paulan mukaan auttaa muun muassa allergioista, atopiasta, reumasta, masennuksesta, ahdistuksesta, suolistovaivoista ja nivelten toimintahäiriöistä kärsiviä.
Pelkästään suolistoperäiset vaivat voivat näkyä ympäri kehoa esimerkiksi ihottumina, yliherkkyyksinä, päänsärkyinä ja neurologisina ongelmina.
– Suoliston terveellä ja eheällä limakalvolla on huikea merkitys hyvinvoinnillemme. Valitettavasti limakalvoa vaurioittavia tekijöitä on paljon, kuten esimerkiksi stressi ja liiallinen tulehduskipulääkkeiden käyttö.
– Limakalvon vaurioituminen johtaa vuotavaan suoleen, joka voi näkyä lukuisina erilaisina ongelmina uupumuksesta ihottumiin ja mielialaongelmista heikkoon vastustuskykyyn. Kun limakalvo korjataan, se vaikuttaa dramaattisesti ihmisen hyvinvointiin.
Ruokavalio laaditaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.
– Moni vaiva on usein helposti hoidettavissa pelkän ruokavalioremontin avulla. Tulokset näkee usein jo kuukaudessa tai kahdessa, joskus jopa nopeammin.
Kuuntele kehoasi
Probiootteja, eli terveyttä edistäviä mikrobeja, voi käyttää palauttamaan suoliston normaalin mikrobitasapainon.
– Probiootit ovat loistava lisä, mutta ne eivät kykene toimimaan kunnolla, jos mättää suuhunsa moskaa. Terveellinen ruokavalio on aina tärkein asia.
Itselleen sopivan ruokavalion Paula on löytänyt kokeilujen kautta. Hän oli yli kymmenen vuotta kasvissyöjä ja kaksi vuotta kokonaan vegaani. Yhtäkkiä vegaanin alkoi tehdä mieli äidin tekemää karjalanpaistia.
– Uskon, että tälle äkilliselle mielihalun muutokselle oli jokin syy. Elimistöni kaipasi ilmeisesti lisää valkuaista. Kehoa kannattaa kuunnella, paitsi silloin, kun se janoaa limsaa ja munkkeja. Se on osoitus verensokerin heittelystä.
Nykyään Paula on sekasyöjä. Hän syö kalaa, kanaa ja vaaleaa lihaa. Punaista lihaa kuluu harvemmin, silloinkin mieluiten riistaa. Ruokavalioon kuuluu paljon erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
Tarkkana rasvojen kanssa
Aamun Paula aloittaa itse puristetulla mehulla, joka sisältää usein esimerkiksi selleriä, punajuurta tai omenaa. Talvisin, etenkin kovilla pakkasilla, aamu alkaa kaurapuurolla marjojen kera.
– En välttele hiilihydraatteja, sillä elimistöni tarvitsee niitä jopa hieman tavallista enemmän. Rasvojen kanssa joudun sen sijaan olemaan tarkkana, sillä minulla on APOE4-geenimuoto ja sen myötä muun muassa rasva-aineenvaihduntani on täysin erilainen kuin niillä, joilla tätä geenimuotoa ei ole.
Paula noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, koska gluteeni aiheuttaa hänelle iho- ja vatsaoireita. Hän välttelee myös sokeria, valkoisia jauhoja, limsoja, kaupan tuoremehuja ja muita teollisesti prosessoituja tuotteita. Hän valitsee luomua ja kotimaista aina, kun se on mahdollista.
Paula kuvailee itseään rennoksi syöjäksi. Hän kertoo, kuinka vietti aikoinaan koiransa kanssa iltapäivän kahvihetkeä.
– Annoin koiralleni luomukeksin ja nappasin myös itse jotain pientä herkkua luomukahvin kanssa. Vietän kahvihetkeä edelleen samalla tavalla – vain uskollinen seuralaiseni puuttuu. Sen lisäksi, että ruoka on lääke, se on minulle suuri nautinto.

Suolisto on ihmisen tärkein elin
Kun Paula piti vuonna 1993 ensimmäisen luentonsa suolistosta, aihe ei ollut vielä kovin pinnalla Suomessa.
– Kerroin ihmisille, että suolisto on ihmisen tärkein elin. Halusin jakaa mahdollisimman monelle sitä tietoa, jonka avulla olin itse parantunut.
Suosion lisäksi Paula kohtasi kritiikkiä. Epäluulo funktionaalista lääketiedettä kohtaan oli suuri.
– Jotkut lääkärit leimasivat asiani höpöhöpöksi. Vasta nyt on alettu ymmärtää ja tunnustaa ravinnon tärkeys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
Paula uskoo, että tulevaisuudessa suoliston vaikutusta hyvinvointiin aletaan ymmärtää yhä syvällisemmin. Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti nutrigenomiikka ja metabolomiikka.
Nutrigenomiikka tutkii ravinnon ja perintötekijöiden vuorovaikutusta. Metabolomiikka selvittää elimistön aineenvaihduntatuotteiden toimintaa ja vaikutusta terveyteen.
Lääketiede ja ihmisten hoitaminen ovat Paulan mukaan menossa vahvasti yksilöllisempään suuntaan.
– Funktionaalisessa lääketieteessä huomioimme biokemiallisen yksilöllisyyden. Tämä varmasti laajenee tulevaisuudessa myös perinteisen lääketieteen hoitoon. Esimerkiksi yksilön geneettinen perimä tulisi ottaa huomioon, jotta haitalliset lääkereaktiot saataisiin vähenemään.
Ulosteensiirto auttanut monia
Yksi merkittävä tutkimuskohde on ulosteensiirto. Paula puhui ulosteensiirrosta ensimmäisen kerran luennollaan jo vuonna 1996. Nykyään ulosteensiirtoa tutkitaan paljon niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Hoitomuodossa terveen ihmisen ulostetta viedään potilaan paksusuoleen. Toimenpiteellä pyritään palauttamaan paksusuoleen sen normaali mikrobisto.
– Ulosteensiirrolla on saatu jo fantastisia tuloksia. Uskon, että hoitomuodon käyttö lisääntyy tulevaisuudessa, kun tutkimustietoa saadaan entistä enemmän.
Kaikkein tärkeintä on löytää omalle keholle sopiva ruokavalio. Kun yksi on herkkä hiilihydraateille, toinen taas kerää helposti kaiken rasvan lanteilleen.
–Joku voi syödä kaksi pullaa päivässä ilman, että se vaikuttaa millään tavalla terveyteen tai painoon. Olemme yksilöitä myös ruokavalion suhteen.
Silti on olemassa ruokavalio, joka Paulan mukaan sairastuttaa enemmin tai myöhemmin jokaisen.
– Jos syö pelkästään prosessoitua ruokaa, huonolaatuisia rasvoja, sokeria ja valkoista viljaa, sairastuu varmasti. Pelkästään sipsejä, karkkeja, limuja ja hampurilaisia sisältävä ruokavalio on tappava.
Paula kehottaa ruokavalioremonttiin ryhtyviä olemaan aluksi hyvin tarkkana siitä, mitä he suuhunsa laittavat. Se on tärkeää, jotta suolisto tervehtyy ja mikrobisto tasapainottuu.
– Myös se, kuinka paljon ruokavaliosta voi myöhemmin lipsua, on yksilöllistä. Kun suolisto on saatu kuntoon, yleensä elimistö sietää satunnaisia poikkeuksia sairastumatta.
Hyvä ja paha stressi
Vaikka ruokavalio on terveyden perusta, pelkästään se ei tee ketään autuaaksi.
– Ihminen on kokonaisuus. Myös levon, liikunnan, työn ja ihmissuhteiden täytyy olla tasapainossa, jotta ihminen voi hyvin.
Paula on huolissaan siitä, kuinka stressaantuneita monet ovat.
– On tärkeää tunnistaa hyvä ja paha stressi. Parhaimmillaan stressi on mahtava voimavara. Se nostaa suorituskykyä ja auttaa meitä selviämään kiperistä tilanteista.
Pahaksi stressi muuttuu silloin, kun ihminen ei enää palaudu.
– Tämä kuormittava ja uuvuttava stressi on nykyajan vaarallisin kansantautimme. Liika stressi on monien vaivojemme ja sairauksiemme takana.
Paula palautuu menemällä luontoon. Kävely metsässä ja kauniiden maisemien tuijottaminen kotikonnuilla Kirkkonummella rauhoittavat mielen. Myös perheen ja läheisten kanssa oleminen on hyvää vastapainoa työkiireille.
– Nautin etenkin yhdessä syömisestä.
Paula uskoo siihen, että asiat tapahtuvat elämässä syystä, eivät sattumalta. Hän on kiitollinen kaikesta kokemastaan.
– Olen kiitollinen myös sairastelukierteestäni. Tämän kaiken piti tapahtua minulle. Muuten en olisi tässä, missä nyt olen – auttamassa ihmisiä voimaan paremmin.”
Lue Paulan vinkit ruokaremonttiin.
Paula Heinonen, 58, on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija. Koulutustaustaltaan Paula on soveltavan mikrobiologian ja soveltavan biokemian diplomi-insinööri. Jatko-opintoina hän on suorittanut tekniikan lisensiaatin tutkinnon pääaineinaan soveltava mikrobiologia, biotekniikka ja elintarviketeknologia.
Hän on opiskellut myös ravitsemustieteitä ja toiminut tutkijana perehtyen erityisesti suolistotutkimukseen.
Nykyään Paula toimii kouluttajana ja luennoitsijana erikoisaiheenaan muun muassa suoliston hyvinvointi. Hän on kirjoittanut aiheesta kolme kirjaa.
Perheeseen kuuluvat aviomies, kolme poikaa ja yksi lapsenlapsi. Paula harrastaa metsässä kävelyä, avantouintia ja joogaa.
Paulan tärkeät
Uskon tutkimukseen, yksilöllisyyteen ja tieteeseen.
Pelkään, etten osaa vähentää rakastamaani työntekoa.
Luotan ihmisiin, inhimillisyyteen, yhteisöllisyyteen ja avunantoon.
Ihmettelen luonnon uskomatonta kauneutta joka päivä, kun aamulla herään ja avaan verhoni.
Iloitsen ensimmäisestä lapsenlapsestani.
Julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2020.