Voi hyvin

Pappi Nuusa Parkkinen: Elä arvojesi mukaan


Nuusa Parkkinen löysi uuden rytmin elämäänsä maaseudulta Sotkamosta. Lue Nuusan neuvot!

Pappi Nuusa Parkkinen viihtyi kaupungissa samanmielisten ystävien keskellä mutta kaipasi syrjään pinnallisesta sykkeestä. Hän löysi elämälleen uuden suunnan Sotkamosta Kainuusta.

Kainuussa yksi Nuusan lempi­paikoista on 1700-luvulla rakennettu Paltamon vanha kuvakirkko, jossa istuessaan hän on kokenut hienoja hetkiä.

– Olen miettinyt, miten muut ovat ­olleet tässä ­satojen vuosien aikana ja miten minä olen nyt tässä. Tärkeää on myös, mitä tulee minun jälkeeni. Haluan toimia luomakuntaa ja tulevia ihmisiä varten, yhteiseksi hyväksi.

Tässä Nuusan vinkit uuteen elämään:

Opi arvosi. Pohdiskele, mitkä ovat arvosi, ja kysy itseltäsi, elätkö niiden mukaisesti. Voisitko ­ottaa askelia lähemmäs arvojesi mukaista elämää?

Tunne vahvuutesi. Jos olet tyytymätön ­nykyiseen asuinpaikkaasi, mieti, voisitko viedä osaamis­tasi syrjemmälle. ­Oikeassa paikassa sille voi olla käyttöä.

Varaudu kulttuurishokkiin. Siitä pääsee yli. Sen myötä oivallat, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elinympäristössäsi.

Järjestä itse. ­Pienellä paikka­kunnalla on usein pakko luoda itse kiinnostavia tapahtumia. Toisaalta tilanne on hedel­mällinen, sillä kynnys on matala.

Haasta itsesi. Etsi aktiivisesti virikkeitä ja uusia ajatuksia. Sivistä itseäsi erilaisten mahdollisuuksien suhteen. Etsi oikeaa sykettä. Kysy, onko sinun pakko olla hektyisyyden ytimessä. Mitä se sinulle antaa?

Kyseenalaista. Älä niele purematta sitä, mitä lehdissä lukee ja mitä sinulle kerrotaan. Kysy: pitääkö tämä paikkansa, täytyykö tähän suostua? Voisinko kuitenkin tehdä toisin?

Luo uutta. Mieti, mistä taidostasi tai kiinnostuksenkohteistasi voisi olla hyötyä yhteisölle. Voisitko perustaa runopiirin tai aloittaa yhteisen viljelyprojektin? Voisiko paikalliseen kirjastoon laittaa esille taidettasi? Kun teet ­sydämestäsi, se näkyy ja innostaa muita.

Tee edes vähän. Älä ajattele, että koska sinulla ei ole aikaa tehdä kaikkea, et voi tehdä mitään. Ellet ehdi perustaa kasvi­maata, osta luomua läheltä.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 5/2016

Julkaistu: 29.8.2016