Terve.fi

Päivitä lääkityslista ajan tasalle – se voi olla henkivakuutuksesi jonain päivänä

Päivitä lääkityslista ajan tasalle – se voi olla henkivakuutuksesi jonain päivänä
Mukana kulkeva ja ajan tasalla oleva lääkityslista voi olla henkivakuutuksesi jonain päivänä. Voit olla ainut, jolla on tiedossa kokonaislääkityksesi.
Julkaistu: 16.3.2017
Henkilökohtainen lääkityslista voi olla ainut tae auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tekemään oikeita hoitopäätöksiä ja turvaamaan lääkehoidon toteutuminen, todetaan Fimean tiedotteessa.
Yleinen virhekäsitys on, että potilaan kokonaislääkitys on merkitty terveydenhuollon ammattilaisten tietojärjestelmiin.
Esimerkiksi omatoimiset annosmuutokset, itsehoitolääkkeiden ja ravintolisien käyttö, yksittäiset paperireseptit, käyttämättömät reseptit sekä katkokset sähköisessä reseptijärjestelmässä voivat haitata kokonaislääkityksen hallintaa.
Edes sähköinen resepti ei takaa sitä, että ammattilaisella on ajantasainen tieto potilaan lääkityksestä: reseptillä määrätty lääke ei välttämättä ole käytössä tai käytetty annos voi erota reseptiin kirjatusta annoskoosta.
Myös itsehoitolääkkeiden ja ravintolisien kertominen lääkityslistassa on tärkeää.

Näin huolehdit lääkityslistan ajan tasalle:

  • Kirjaa ylös nimet jokaisesta lääkärin määräämästä reseptistä, itsehoitolääkkeestä, ravintolisästä ja rokotteesta.
  • Merkitse ylös myös lääkkeen annoskoko ja käyttötarkoitus.
  • Ylläpidä vain yhtä lääkityslistaa ja päivitä sitä aina, kun lääkityksessäsi tapahtuu muutoksia.
  • Jos tarvitset apua lääkityslistan tekemiseen tai päivittämiseen, pyydä apua terveydenhuollon ammattilaiselta.
  • Pidä listaa aina mukanasi. Jos joudut tilanteeseen, jossa et pysty itse kertomaan lääkitystäsi, lääkityslista turvaa hoitosi.
Jos et tiedä, millaisen lääkityslistan haluat tehdä, katso ohjeet täältä

Paperinen tai sähköinen lääkityslista

Lääkityslista voi olla käsin kirjoitettu tai sähköinen – muodolla ei ole väliä. Tärkeintä on, että mukanasi on aina yksi ajan tasalla oleva lääkityslista.
Apteekista, sairaalasta tai terveyskeskuksesta voi pyytää tulostetun version lääkityslistasta. Jokainen kuluttaja näkee yhteenvedon lääkärin määräämistä sähköisistä resepteistä Omakanta-palvelusta, josta ne voi itse tulostaa.
Henkilökohtaisen lääkityslistan ylläpitäminen ja tulostaminen onnistuvat myös mobiilisovelluksen kautta, esimerkiksi Lääkkeeni-sovelluksen avulla tai verkkopalvelussa, kuten osoitteessa Lääkekortti.fi

Moninaiset hyödyt

Lääkityslistan tietojen avulla lääkäri tai apteekki voi tunnistaa lääkityksestäsi mahdolliset turhat lääkkeet tai haitta- ja yhteisvaikutukset.
Jos joudut tilanteeseen, jossa et itse kykene kertomaan lääkitystäsi, mukana ja ajan tasalla oleva lääkityslista auttaa hoitohenkilökuntaa tekemään oikeat ratkaisut lääkityksesi suhteen.
Tänään 16.3. vietetään Lääkehoidon päivää, joka on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä.
Lähteet:
Lue myös:
1 kommentti