Terve.fi

Opi tunnistamaan juoksijan vaivat oikein

Opi tunnistamaan juoksijan vaivat oikein
Sekä paljon juoksevalle kuin satunnaisesti lenkkeilevälle voi vääränlainen juoksutekniikka tai kehon rakenteelliset syyt aiheuttaa kiusallisia vaivoja. Jotta nautit enemmän juoksemisesta ja osaat välttää juoksijan vaivoja, opi tunnistamaan oireet hyvissä ajoin.
Julkaistu: 20.5.2016

Artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.

Akillesjännevaivat

Akillesjännevaivat ovat yksi tavallisimpia rasitusvammoja ja vaivaa esiintyy laaja-alaisesti kaikissa lajeissa, joissa alaraajaan kohdistuu iskuttavaarasitusta. Ikääntyminen heikentää pehmytkudosten aineenvaihduntaa ja palautumista, jonka vuoksi vaivan esiintyvyys kasvaa iän myötä. Iskuttavan rasituksen lisäksi nopeat spurtit, käännökset ja suunnanmuutokset altistavat akillesjänteitä vetorasitukselle, joka tulehduttaa jänteen.

Akillesjänteen tulehduksen hoito vaatii yleensä runsaasti aikaa ja sinnikkyyttä. Pistoshoidoista kortisonia tuleevälttää, mikäli jänteessä on kudosvaurioita. Tämä ei yleensä selviä pelkästään tunnustelemalla, vaan vaatii kuvantamistutkimuksia, joko ultraääni- tai magneettitutkimusta.

Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on jalkapohjan kalvojänteen tulehdus, joka syntyy toistuvan monotonisen iskuttavan kuormituksen seurauksena. Plantaarifaskiitin tyyppipaikka on kantapään edessä jalkaterän sisäsyrjällä kohdassa, jossa jalkapohjan kaariholvi kiinnittyy kantaluuhun.

Plantaarifaskiitin tyyppioire on etenkin aamuisin liikkeelle lähtiessä ilmaantuva kipu ja vara- usarkuus, joka lievittyy ensimmäisten askelien ja kävelyn myötä. Plantaarifaskiittia hoidetaan venytyksin, levolla, kylmähoidolla ja tulehduskipulääkkein.

Usein potilaat hyötyvät tulehdusalueelle pistetystä kortisonista, jolla tulehdusta saadaan rauhoitettua. Oikea kenkävalinta ja jalan kuormitusvirheiden korjaaminen ovat tärkeitä vaivan hoitamiseksi.

Jalkaterän ja nilkan rasitusvammat

Jalkaterä ja nilkka joutuvat kovalle kuormitukselle juostessa ja rasitusvammojen esiintyvyys kasvaa, kun juoksumäärät kohoavat yli viiteen tuntiin per viikko. Nilkan ja jalkaterän rasitusvammat ovat tyypillisesti luun väsymismuutoksia, rasitusmurtumia ja niiden esiasteita.

Nilkan ja jalkaterän kuormitusvirheet, nilkkavammat, hoitamattomat jälkitilat, esim. nilkan löysyydestä johtuva asentovirhe, johtavat herkästi jalan rasitusvammoihin.

Polvivaivat

Juostessa polven seudun pehmytkudokset joutuvat kovalle rasitukselle, etenkin jos juoksu- alusta on kova asfaltti ja maasto on mäkinen. Tyypillisimmät rasitusvammat sijaitsevat iliotibiaalijänteen kiinnityskohdassa polven ulkosyrjällä polven edessä (patellofemoraalinen kiputila) sekä polvilumpiojänteessä.

Tyypillisesti juoksijan polvivaivat kohdistuvat polvinivelen ulkoisiin rakenteisiin, mutta joskus polvinivelen sisällä sijaitseva nivelkierukka voi väsyä rikki säännöllisen rasituksen myötä.

Penikkatauti

Penikkatauti on kansankielinen ilmaisu säären etuosan kivulle, joka ilmaantuu tyypillisimmin juoksu- tai hyppyrasituksen myötä sääriin. Kipu on siinä määrin kova, että se pakottaa liikkujan keskeyttämään harjoituksen tai vaihtamaan juoksusta kävelyyn.

Penikkatauti aiheutuu säären lihaskalvojen kireystilasta, joka aiheuttaa kiinnitysalueille kipua rasituksen aikana. Melko usein penikkataudin taustalla on nilkan ja jalkaterän toimintahäiriö, joka johtaa virheellisen kuormituksen ja puutteellisen iskuvaimennuksen myötä säären etuosan ylirasittumisen.

Lähde: Kestävyysliikunta, Lasse Seppänen ja Kalle Kotiranta, Fitra Oy 2016

Yhteistyössä Trainer4You.

Artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä.

Kommentoi »