Opettele ainakin nämä ensiaputaidot

Opettele ainakin nämä ensiaputaidot
Jos ystäväsi satuttaa itsensä pahasti ja seurauksena on kova verenvuoto, mitä teet? Listasimme 5 ensiaputaitoa, jotka jokaisen olisi vähintään hyvä osata.
Julkaistu 25.7.2016

Vaikka aikaisempaa ensiapukokemusta olisi vain vähän, on parempi tehdä edes jotain kuin jättää kokonaan auttamatta. Aloita vakavissa tilanteissa aina soittamalla hätänumeroon 112, kuuntele lisäohjeita ja jää odottamaan ensihoitohenkilöstön saapumista.

Hätäensiaputaidot voivat parhaimmillaan pelastaa autettavan hengen. Tärkeimmät hätäensiaputaidot ovat tajuttoman ensiapu, elvytys ja runsaan verenvuodon tyrehdyttäminen.

1. Turvaa tajuttoman henkilön hengitys

Jos henkilö menettää tajuntansa, selvitä, onko hän herätettävissä: puhuttele ja ravistele. Aseta autettava selälleen ja selvitä hengittääkö hän normaalisti.

Avaa autettavan hengitystie päätä ojentamalla ja leuankärjestä ylös kohottamalla. Tunnustele poskellasi ilmavirtaa ja seuraa rintakehän liikettä.

Jos tajuton hengittää normaalisti, turvaa hengitys kylkiasennolla. Huolehdit, että hengitystie on avoinna päätä ojentamalla. Jatka hengityksen seuraamista.

2. Opettele elvytyksen perustaidot

Jos tajuton henkilö ei hengitä, aloita painelu-puhalluselvytys. Noudata rytmiä 30:2, eli 30 painelun jälkeen seuraa 2 syvää puhallusta elvytettävän suuhun.

Seuraa hätäkeskuksen ohjeita ja odottele avun saapumista. Jatka elvytystä samalla rytmillä ambulanssin saapumiseen saakka.

3. Tyrehdytä runsas verenvuoto

Paina vuotokohtaa kädellä. Auta loukkaantunut istumaan.

Peitä haava-alue sidoksella ja jatka painamista. Laita paineside runsaasti vuotavaan haavaan. Syvät ja pitkät, runsaasti vuotavat haavat vaativat jatkohoitoa lääkärissä.

4. Hoida pienet nyrjähdykset

Pieniä kaatumisia ja nyrjähdyksiä sattuu helposti kotioloissakin. Siksi niidenkin ensiapu on hyvä hallita.

Paina tai purista vammakohtaa käsilläsi tai pyydä autettavaa tekemään niin. Aseta jotakin kylmää, kuten jääpalapussi, vamman kohdalle – ei kuitenkaan paljaalle iholle. Pidä vammakohtaa koholla ja sido se tukevalla sidoksella.

5. Puhdista ja peitä pienet haavat

Pienet haavat hoituvat helposti kotona, mutta isommat ja runsaammin vuotavat haavat voivat vaatia käyntiä lääkärissä.

Puhdista haava huolellisesti vedellä. Peitä haavakohta laastarilla tai sidoksella. Jos haava on syvä ja vuotaa runsaasti, käy lääkärissä. Lääkärin hoitoa vaativaa haavaa ei puhdisteta kotioloissa, vaan vasta jatkohoitopaikassa.

Ensiapulaukusta ja -kursseista on hyötyä

Sekä autoon että kotiin on hyvä hankkia ensiapulaukku, josta löytyy ainakin sidetarvikkeita, kolmioliinoja ja suojapeite. Ensiaputaitoja kannattaa harjoitella ja kerrata ensiapukursseilla.

Ensiapuohjeet voi hankkia itselleen myös puhelimeen, jos lataa maksuttoman sovelluksen, josta hädän hetkellä löytyy, muun muassa elvytyksen, hätäensiavun, palovammojen, myrkytysten, murtumien ja aivoverenkierron häiriöiden ensiapuohjeet.

Asiantuntijana on haastateltu koulutussuunnittelija Päivi Piiliä Punaisesta Rististä.

1 kommentti