Terve.fi

Kipeä nilkka vaivaa

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen
27.10.2015

Kysymys:

Olen 32-vuotias nainen. Vasempaan nilkkaani sattuu kovasti, kun ojennan sitä tai kävelen. Kipu tuntuu myös lepotilassa. En ole loukannut nilkkaani missään. Särkyäkin on.

Harrastan aktiivisesti liikuntaa, käyn jumpassa ja ­kävelylenkeillä. Olen hieronut nilkkaani kipugeeliä, mutta se ei ole auttanut. Mikä avuksi?

Vastaus:

Vaivastasi on vaikea saada käsitystä näin ­vähäisillä tiedoilla. Nilkan alueella on paljon niveliä, nivel­siteitä ja ­lihasten jänteitä. Nilkka- ja ­jalkateräkivulle ei ­välttämättä aina löydy syytä röntgenkuvistakaan. Usein ­oireisiin on syynä virheellisestä kuormituksesta ­johtuva ylirasitustila. Kipua voi esiintyä akillesjänteessä, ­päkiässä, jalkaterässä, nilkan monissa nivelissä, kantapäässä tai jalkapohjassa. Pitkään jatkuessa kipu voi siirtyä liikeketjussa ylöspäin eli polveen tai lonkkaan.

Voimakkaan kivun syyksi voi paljastua myös nivel­­peräinen liikehäiriö, jolloin nivelen liukuminen­ on häiriintynyt ja nivel on kuin lukossa. Tuolloin ­kipuun löytyy usein nopea helpotus nivelen liikkeen normalisoimisesta.­ Virhekuormitusta voi aiheuttaa vääränlainen ­asento, joka syntyy esimerkiksi nilkan ­nyrjähtäessä. Fysioterapeutin ­ohjaamassa harjoittelussa palautetaan oikeat liikemallit ja lihastasapaino.

Joskus tukipohjallinen voi auttaa. Pohjallisen tarkoitus on tukea nilkka ja jalkaterä keskiasentoon, ­jotta jalka­terän ja nilkan mahdollisuudet toimia oikein ­paranevat. Tukipohjallinen on perusteltu silloin, kun nilkka ja ­jalkaterä eivät rakenteensa tai toimintansa­ ­vuoksi ole muuten kuntoutettavissa. Perusteellinen tutkiminen on tärkeää ­ennen ­tukipohjallisen valmistamista,­ jotta saadaan varmuus sen todellisesta tarpeesta. Ensin tulee selvittää, ­vähentääkö nilkan harjoittaminen kipuja.

Hankkiudu ortopedin tai jalkaterän alueen ongelmiin erikoistuneen fysioterapeutin juttusille.  

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.