1. Gluteeniton dieetti: vältä vain yhtä
Gluteeni on vehnän, rukiin ja ohran sisältämä proteiini. Se aiheuttaa keliakiaa sairastavien ohutsuolessa tulehduksen. Ainoa hoito on olla syömättä gluteenia. Jotkut ei-keliaakikot käyttävät gluteenitonta ruokavaliota painonhallinnassa.
Gluteeniton dieetti ei välttämättä ole vähähiilihydraattinen, mutta käytännössä hiilihydraattien osuus ruokavaliossa voi pienentyä, jos syö entistä vähemmän viljoja. Samalla karsiutuvat pois epäterveelliset, gluteenia sisältävät valmisruoat.
Mihin perustuu: Syömisen ajatellaan muuttuvan terveellisemmäksi, kun gluteeni on karsittu ruokavaliosta.
Mitä saa syödä: Sallittua on syödä gluteenittomia ja joskus myös erittäin vähägluteenisia elintarvikkeita. Sopivia viljoja ovat riisi, maissi, tattari ja hirssi, teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys sekä kaura, joka ei ole ollut tuotantoprosessissa kosketuksissa glutee nipitoisten viljojen kanssa. Leipomiseen voi käyttää gluteenittomia jauhoja.
Asiantuntijat arvioivat: Gluteeni ei ole mörkö
Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa:
Gluteenittoman dieetin teoria on aika erikoinen. Gluteenittomissa viljoissa on yhtä paljon energiaa kuin muissakin viljoissa. Niistä valmistetut tuotteet lihottavat siinä missä muutkin. Tätä ruokavaliota noudattava jättää syömättä gluteenia sisältävät leivonnaiset, pitsat ja hampurilaiset, jolloin ruoka valiosta karsiutuu monia painoa helposti nostavia ruokia. Näitäkin ruokia saa kuitenkin myös gluteenittomina.
Jos jättää pois gluteenipitoiset viljat eikä korvaa niitä millään muulla, energiansaanti pienenee ja paino laskee. En ole kuitenkaan vielä tavannut ihmistä, joka olisi tällä dieetillä laihtunut. Monet gluteenittomat leivät sisältävät vähemmän kuituja ja enemmän energiaa kuin vastaavat normaalit tuotteet, mikä voi päinvastoin nostaa painoa.
Painonhallinnan ja urheilun ravitsemusasiantuntija Patrik Borg:
Gluteeniton ruokavalio helpottaa tietenkin niiden elämää, jotka saavat gluteenista oireita. Jos tämä dieetti auttaa parantamaan ruokavaliota, se voi auttaa laihtumaan ja voimaan paremmin. Välttämättä tällöin syynä ei ole gluteenin karsiminen lautaselta.
Gluteenista on tehty turhan iso mörkö. Vaikka gluteeni ei sovi kaikille, valtaosalle siitä ei ole haittaa. Siksi moni rajoittaa syömistään turhaan. On vain pelottelua sanoa, että gluteeni lihottaisi tai aiheuttaisi laajempia terveyshaittoja muille kuin keliakiaa sairastaville.
2. Paleodieetti: Syö kuin kivikaudella
Paleoliittinen kivikausi alkoi 2,5 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi 10 000 vuotta sitten. Ihmiset olivat metsästäjä-keräilijöitä. Maanviljelyä tai maitotuotteita ei oltu vielä keksitty. Dieetissä syödään tuon ajan ihmisten ruokaa: lihaa, kalaa ja kasviksia.
Paleodieetin yksi versio on luolamiesdieetti. Siinä syödään kerran päivässä iso proteiinipitoinen ateria. Ajatus on, että paleoajan ihmiset söivät, kun syötävää oli, ja paastosivat välillä käytännön pakosta.
Mihin perustuu: Ajatellaan, että ihmisen geeniperimä on sopeutunut parhaiten kivikauden ruokavalioon.
Mitä saa syödä: Sallittuja ruokia ovat marjat, hedelmät, kasvikset, pähkinät, lihat, munat, kalat ja merenelävät. Kiellettyjä ruokia ovat viljat, pavut, kahvi, peruna, maito tuotteet, sokerit ja teolliset ruoat. Rasvaa ei tarvitse vältellä, kun käyttää luonnollisia, ei-prosessoituja rasvoja, kuten kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä, ja pitää huolta rasvahappokoostumuksesta. Omega-6- ja omega-3 -rasvahappoja tulisi saada suurin piirtein yhtä paljon.
Asiantuntijat arvioivat: Paleodieetissä on hyvä pohja
Anette Palssa:
Paleoruokavaliosta on monta erilaista versiota. Oikeasti emme tiedä, miten luolamies on syönyt. Yleensä paleodieetti laihduttaa. Kun lautaselta puuttuvat viljat, sokeri ja maitotuotteet, monia epäterveellisiä ruokia jää pois. Joskus paleodieetillä oleva syö paljon raakasuklaata ja raakakakkuja, joiden energiapitoisuus on melkoinen. Silloin paino ei välttämättä laske.
Yleensä hiilihydraattien määrä on paleodieetissä pienehkö. Se saattaa vaikeuttaa liikunnassa jaksamista ja heikentää unta. Ravitsemuksellisesti paleoruokavaliota voi noudattaa melko järkevästi. En silti ymmärrä, miksi ei voisi syödä kohtuullisia määriä maitotuotteita tai viljoja.
Paleota voi olla hankala noudattaa sosiaalisissa tilanteissa ja jatkaa pitkään. Voisiko vaikka lomilla joustaa? En suosittele syömään vain kerran päivässä vaan mieluummin vaikka kolmesti päivässä.
Patrik Borg:
Paleodieetti on teoriapohjaltaan sekamelska. Kivikaudella syötiin monenlaisesti ja erilaisia ruokia kuin nykyään on tarjolla. Käytännössä paleo voi kuitenkin tehdä ruokavaliosta paremman.
Hyvää on, että ruokavalion pohjana on paljon terveellisiä kasviksia ja laadukkaita raaka-aineita. Soveltamalla paleodieettiä voi löytää itselleen hyvän tavan syödä. Huonoa dieetissä on se, että se rajoittaa maidon ja viljojen syömistä usein tarpeettomasti.
3. 5:2-dieetti: pari paastopäivää viikossa
5:2-dieetin idea on ruokailla normaalin kulutuksen mukaan viitenä päivänä viikossa ja syödä vain hyvin vähän kahtena päivänä.
Paastopäivinä naiset saavat syödä 500 kilokaloria, miehet 600. Varsinaisesta pätkäpaastosta ei siis ole kyse, vaan ENE-dieetistä eli erittäin niukkaenergisestä dieetistä. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä.
Mihin perustuu: Kaksi niukkaenergistä päivää viikossa riittää laihduttamaan, jos muina päivinä syö normaalisti.
Mitä saa syödä: Mikään ei ole kiellettyä, kunhan energiansaanti ei ylitä määrättyjä rajoja. Karkeilla tai leivoksilla saa herkutella, mutta kannattaa muistaa, että terveellisemmät ruoat auttavat pitämään verensokerin tasaisempana ja mielihalut loitolla.
Asiantuntijat arvioivat: 5:2-dieetti onnistuu joulunakin
Anette Palssa:
Moni normaalipainoinen syö alkuviikosta luonnostaan vähemmän, jos viikonloppuna on tullut syötyä enemmän. Kaikilla tämä ei kuitenkaan toimi. Silloin 5:2-dieetti voi auttaa. Joidenkin on helpompi syödä hyvin vähän joinakin päivinä kuin vähentää syömistään hiukan joka päivä.
Kun syö kahtena päivänä kevyesti ja viitenä päivänä normaalisti, viikon energiansaanti voi pienentyä. Peruspäivinä on tärkeää, ettei mässäile vaan syö tavallisesti. Muuten paino ei taatusti putoa.
Paastopäivinä kannattaa syödä proteiinia. Syö siis mieluummin kanaa, kalaa, kananmunaa ja kasviksia kuin nopeita hiilihydraatteja. Näin olo on kylläinen, eivätkä verensokerit heittelehdi.
Useimmille 5:2-malli on sosiaalisesti helppo tapa hallita painoa, koska paastopäivät voi valita itse. Vaikka viikossa olisi poikkeuspäiviä, kuten juhlia, voi silti onnistua.
Patrik Borg:
Tutkimuksissa 5:2-ruokavalio on hieman helpottanut painonhallintaa miehillä mutta vaikeuttanut sitä naisilla.
Hyvää 5:2:ssa on se, että pätkäpaastoaminen voi auttaa tunnistamaan näläntunteita uudella ja terveemmällä tavalla. Huonoa taas on se, että ruokavalio toimii heikosti ylipainoisilla naisilla. Heillä paastopäivät johtavat helposti suurempaan syömiseen muina päivinä.
Ei ole myöskään hyväksi yrittää pitää syömistään kurissa sen sijaan, että opettelisi pysyviä ja kokonaisvaltaisia tapoja syödä hyvin ja hallita painoaan.