Terve.fi

Onko ravintolisillä merkitystä

Onko ravintolisillä merkitystä
Ravintolisät ovat elintarvikkeita, vaikka ne voivat ulkonäöltään muistuttaa lääkkeitä tai niiden käyttötapa on lääkkeiden kaltainen. Niistä on hyötyä, kun yksipuolinen ruokavalio tai imeytymishäiriöt estävät normaalin ravintoaineiden saannin. Useimmiten niitä syödään kuitenkin turhaan.
Julkaistu 20.3.2005

Monen rutiineihin kuuluu ottaa aamupalan yhteydessä ja pitkin päivää erilaisia ravintolisiä, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä rasvahappo-, kuitu- ja yrttivalmisteita. Useimpien motiivina on ylläpitää terveyttä niiden avulla. Pillereitä napsitaan ikään kuin varmuuden vuoksi, ettei vahingossakaan saataisi ”puutostauteja”. Ne ovat nykysuomessa kuitenkin melko harvinaisia, sillä perusruokavalio riittää tyydyttämään myös vitamiinien ja hivenaineiden tarpeen.

Ravintolisistä on hyötyä harvoin

Joidenkin ravintolisien, kuten vitamiinivalmisteiden, avulla voi paikata puutteita ravitsemuksessa esimerkiksi yksipuolisen ruokavalion vuoksi tai toipilasaikana, tai mikäli kärsii jostakin imeytymishäiriöstä, jolloin elimistö ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita normaalista ravinnosta. Ne siis täydentävät ruokavaliota erilaisten vitamiinien, rasvahappojen ja kivennäisaineiden lähteenä, mutta niiden tarkoituksena ei pidä olla monipuolisen ruokavalion korvaaminen.

Joskus ravintolisät voivat olla välttämättömiä. Esimerkiksi täysin maidoton ruokavalio voi altistaa kalsiumin ja D-vitamiinin puutteelle, mitä on syytä ehkäistä lisäravinteilla. Samoin tiukkaa vegaaniruokavaliota noudattavien on hyvä ottaa säännöllisin väliajoin B12-vitamiinikuuri purkista. Voimakas kuukautisvuoto voi altistaa anemialle, jolloin lisärauta voi olla tarpeen.

Useimmiten ravintolisät eivät kuitenkaan ole tarpeellisia, ja onkin henkilökohtainen valinta, syökö terveellistä ja monipuolista ruokaa, vaiko yksipuolisemmin ja täydentää sitä ravintolisillä. On kuitenkin selvää, että terveyden ja kukkaronkin kannalta on parempi syödä kalaa kuin kalaöljypillereitä tai sitrushedelmiä C-vitamiinin sijaan.

Muista mainita lääkärille

Monilla luontaisvalmisteilla on yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ja tiedetään, että jo pelkkä greippimehu voi vaikuttaa lääkeaineiden vaikutukseen elimistössä. Siksi erilaisten ravintovalmisteiden käytöstä pitäisi keskustella aina hoitavan lääkärin kanssa.

Lainsäädännön mukaan ravintolisät eivät ole lääkkeitä eli niiden valmistusaineilla ei saa olla lääkkeellisiä vaikutuksia. Niillä voi olla kuitenkin vaikutuksia elintoimintoihin, esimerkiksi kuituvalmisteet vaikuttavat ruuansulatukseen. Siksi ne voivat hämärtää rajaa lääkkeiden ja ravinnon välillä kuluttajan mielessä.

Älä usko kaikkeen mainontaan

Erityisesti luontaistuotekaupan tuotteiden kohdalla esiintyvä ongelma on aggressiivinen mainonta, jossa viittaukset ravintolisien mahdollisiin terveysvaikutuksiin vaikuttavat voimakkaasti niiden myyntiin. Terveysvaikutuksista ei useinkaan ole näyttöä tai ne perustuvat kiistanalaisiin tutkimuksiin, joita hyödynnetään mainonnassa. Mainoksissa tuotteiden luvataan lisäävän energisyyttä, pirteyttä ja elinvoimaa tai ehkäisevän sairauksia. Mainonta onkin merkittävä ravintolisien käyttöä lisäävä tekijä – se luo ihmisille tarpeita mielikuvien voimalla.

1 kommentti