Riskiä pienentävät kalan, pähkinöiden, oliiviöljyn ja muiden runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävien ruokien syöminen. Riski saattaa puolestaan suurentua, jos ravinto sisältää paljon transrasvahappoja, joita on vaihtelevia määriä mm. monissa valmis- ja pikaruoissa, juustonaksuissa, jäätelössä ja monissa maitotuotteissa.
Omega-3-rasvojen hyödyt olivat pienemmät, jos henkilö sai ravinnostaan runsaasti linolihappoa, mikä on yllättävää, sillä linolihappoa on mm. monissa kasviöljyissä ja pähkinöissä. Havainto viittaa siihen, että rasvahappojen saannin pitää olla tasapainossa, jotta niistä saa parhaan hyödyn.
Tiedot perustuvat kahteen Archives of Ophthalmology -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, joihin yhteensä osallistui yli 10 000 australialaista miestä ja naista.
Uutispalvelu Duodecim
Lähteet: Archives of Ophthalmology 2009;127:656-665Archives of Ophthalmology 2009;127:674-680
Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009
LisätietojaLääkärikirja: Silmänpohjan ikärappeuma – Poliklinikka.fi