Kauneus & Terveys

Oletko sinäkin häirinnyt seksuaalisesti?


Nyt etsitään syyllisiä seksuaaliseen häirintään. Seksuaaliterapeutin mielestä jokaisen kannattaa pohtia myös sitä, onko itse harjoittanut häirintää toisia kohtaan.
Teksti Marjo Ehn
Kuvat Pia Inberg

Me too -kampanja on hyvä nähdä molempiin suuntiin: Ehkä sinuun on kohdistunut seksuaalista häirintää ja ehkä sinä itse olet harjoittanut seksuaalista häirintää toisia kohtaan.

Omia käytösmalleja ja luonnollisina pitämiään asioita kannattaa tarkastella suurennuslasilla.

Omat kokemukset ja näkemykset eivät riitä mittariksi siihen, aiheutammeko itse seksuaalista häirintää.

Sosiaalisessa mediassa etsitään nyt syyllisiä ja päitä vaaditaan vadille.

Toki tekijät pitää saattaa vastuuseen, mutta sittenkin olisi tärkeää, että jokainen tutkisi ensisijaisesti itseä. Pohdiskelemalla häirintää ilmiönä ulkoistamme sen itsestämme. On tärkeää tunnistaa, missä omat rajat ylitetään. Oma kokemus on aina itselle totta, eikä sitä voi kukaan kiistää. On tärkeää tunnistaa myös oman käyttäytymisen rajat. 

SEKSUAALISET RAJAT OPITAAN LAPSENA

Jokainen alkaa pitää luonnollisena sitä maailmankuvaa, johon itse kasvaa. Jos rajamme ylitetään jo lapsena, luulemme, että kokemamme kohtelu ja käyttäytyminen ovat kaikille yhteistä.  Siten me opimme toistamaan opittuja huonoja tapoja ja tekoja.

Ihmiset ovat harvoin loputtoman pahoja. Ennemmin ihmiset ovat tietämättömiä ja kiinni lapsuuden traumoissaan. Lapsuuden traumat näkyvät monenlaisena häiriökäyttäytymisenä.

SEKSUAALINEN TERVEYS ON TOISTEN KUNNIOITTAMISTA

Seksuaalinen terveys on sitä, että osaa kunnioittaa muita. On tärkeää ymmärtää, ettemme saa osallistaa toisia omiin seksuaalisiin leikkeihimme, peleihimme tai käyttäytymiseen kysymättä lupaa.

Seksuaalinen terveys on sitä, että emme koskettele, pakota, käytä hyväksi, tirkistele, puhu kaksimielisiä, vihjaile, tai mitenkään häiriköi ketään ilman lupaa.

Seksuaalinen terveys ei ole kiinni siitä, miten kukin kokee oman sukupuolensa, seksuaalisen identiteettinsä tai miten kukin haluaa itseään toteuttaa tässä maailmassa.

Monenlaiset valtavirran normeista poikkeavat halut omassa seksielämässä voivat olla merkittävä osa omaa seksuaalista terveyttä. Kukaan ulkopuolinen ei saa puuttua siihen.

Lue myös: Onko rakkaus peitenimi traumoille?

OPISKELIN SEKSUAALITERVEYTTÄ JA TUTUSTUIN ITSEENI

Seksuaaliterapeuttina olen opiskellut seksuaaliterveyttä. Koulutuksessani lähdimme opiskelemaan sitä itsemme kautta. Siitä syntyi syväsukellus itseen, omaan sukuun ja perheeseen.

Oman kasvuympäristön tarkastelu ja läpikäyminen toi esille monenlaista käyttäytymistä, jolla oli vaikutusta omaan käsitykseeni ihmisenä olemisesta, sukupuolisuudesta ja omalla kohdallani naiseudesta.

Oivalsin, kuinka tärkeää on tavoitella omaa seksuaalista terveyttä, tunnistaa rajat, tiedostaa, mikä on oikein ja mikä ei.

ME TOO – HÄIRINNÄSTÄ VAIKENEMINEN EI OLE KULTAA

Me too kampanja nosti tärkeän asian päivänvaloon. Ei liene naista eikä juuri miestäkään tai muun sukupuolen edustajaa, joka ei olisi kokenut tai kohdannut seksuaalista häirintää elämänsä aikana.

Seksuaalinen häirintä on mahdollista niin kauan, kun siitä vaietaan ja sitä peitellään. Epäterve seksuaalinen käyttäytyminen loukkaa yksilön, lähipiirin ja laajemmin koko yhteiskunnan.

Oma seksuaalinen hyvinvointi tekee päinvastaista. Se luo turvallisuutta ja hyvää oloa itselle, lähipiirille ja laajemmin koko maailmaan.

Oma seksuaalinen terveys on sitä, että emme katso yhtään loukkaavaa tilannetta läpi sormien. Tuomittava käytös jatkuu, jos häirintää kohdannut ei kerro asiasta tekijälle tai vie asiaa heti eteenpäin.  

MAAILMAA PARANNETAAN ITSEN KAUTTA

Kun mietin, miksi teen pari ja seksuaaliterapiaa, olen tajunnut tekeväni maailmanparannustyötä. Siksi työni inspiroi ja kantaa yhä vaan vuosien jälkeen.

Kun yksikin ihminen sohvallani oivaltaa jotakin syvää itsestään ja antaa siten luvan itselle elää parempaa elämää, koen, että maailma tulee sillä hetkellä pikkuisen paremmaksi paikaksi elää. Kun autat itseäsi tuntemaan itsesi, opiskelet seksuaalisia rajojasi, voit tehdä maailmasta paremman.

Maailmaa ei paranneta päivittelemällä ja paheksumalla toisten huonoutta, pahuutta tai röyhkeyttä. Kun osoitamme etusormella toista, kolme sormea osoittaa aina kohti itseä.

Maailman parantaminen aloitetaan itsestä. Silloinkin, kun muut tekevät pahaa.

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi.

“Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista”, Marjo Ehn kertoo.

Lue myös:

Me too – Tuija Pehkosen blogi

Terve seksuaalisuus on halua jakaa ja vastaanottaa

Julkaistu: 4.11.2017