
"Olen koko elämäni salannut homoseksuaalisuuteni – mistä löytäisin rakkauden?"
Oman seksuaalisen suuntautumisen salaaminen saattaa tuntua ainoalta mahdolliselta selviytymiskeinolta, jos ei koe saavansa hyväksyntää omassa lähipiirissään. Salaaminen ja oman itsensä kieltäminen käy kuitenkin pidemmän päälle raskaaksi. Perheneuvoja Paula Maria Mäkelä kehottaa käsittelemään kipeitä tunteita turvallisessa ilmapiirissä esimerkiksi psykoterapiassa.
Rakkausklinikalle kirjoittava henkilö kertoo kokemastaan yksinäisyydestä ja rakkauden kaipuusta. Hän on salannut homoseksuaalisuutensa koko ikänsä ja kokee, että omaa seksuaalista suuntautumista pidetään edelleen häpeällisenä, vaikka yhteiskunta ympärillä on muuttunut avoimempaan suuntaan. Kirjoittaja haluaisi löytää itselleen kumppanin, mutta ei tiedä, miten rakkaus voisi syntyä.
Perheneuvoja Paula Maria Mäkelä kertoo, että koettu homofobia voi muuttua sisäistetyksi inhoksi itseään kohtaan, jolloin on tärkeää käsitellä sisäistä ristiriitaa luottamuksellisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä esimerkiksi psykoterapiassa. Mäkelä rohkaisee kysyjää hakeutumaan ihmisten seuraan ja ottamaan pieniä askelia kohti avoimuutta, jolloin rakkaus ja uudet ihmissuhteet saattavat seurata perässä.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.
Pohditko sinä parisuhdeasioita tai onko sinulla haasteita parisuhteessasi? Voit lähettää oman kysymyksesi Rakkausklinikan perheneuvojille anonyymisti tästä.
Mistä löytäisin rakkauden?
Hei, elämässäni on tyhjyys, sillä minulla ei ole parisuhdetta. Olen koko elämäni salannut homoseksuaalisuuteni. Enää se ei ole rikos tai sairaus, mutta synti ja häpeä se tuntuu yhä olevan. Mistä minä löytäisin rakkauden?
Perheneuvoja Paula Maria Mäkelä vastaa:
Hei! Kiitos kysymyksestäsi, se kosketti minua. Viet meidät ikiaikaisten kysymysten äärelle, jotka koskettavat suurinta osaa meistä jossain elämämme vaiheessa: Kelpaanko? Tulenko hyväksytyksi? Mistä löytäisin jonkun, joka rakastaisi minua tällaisena kuin olen?
Minussa herää syvä arvostus sinua kohtaan, kun olet rohkaistunut kirjoittamaan asiasta, joka on sinulle vaikea ja jonka olet joutunut piilottamaan koko elämäsi ajan. Salaaminen käy pidemmän päälle yleensä raskaaksi. Olet joutunut kieltämään itsestäsi jotain olennaista – sellaista, joka on tärkeä osa sinua ja sellaisenaan arvokasta ja merkityksellistä.

Mietin, onkohan kyse salatun minuuden lisäksi myös torjutusta ja kielletystä minuudesta. Oma perhe tai kasvuympäristö laajemminkin antaa usein suhtautumisellaan ymmärtää, millainen tapa olla mies tai nainen on sallittua ja hyväksyttävää. Muut tavat on täytynyt peittää ja kieltää ehkä itseltäänkin. Silloin oman seksuaalisen suuntautumisen salaaminen on saattanut olla ainoa mahdolliselta tuntuva selviytymiskeino. Sen avulla on voinut säilyttää suhteet läheisiin ja paikkansa yhteisössä.
Puhut synnistä ja häpeästä. Tulkitsen sen tarkoittavan homofobiaa, jossa itselle vieras asia voi tuntua oudolta ja pelottavalta. Homofobia voi myös sisäistyä: Silloin pelkää, inhoaa tai tuntee vastenmielisyyttä sitä osaa kohtaan itsessään, jota ympäröivä yhteisö ei hyväksy. Tunnistatko tällaista? Tämä sisäinen ristiriita on tärkeää tunnistaa ja työstää, sillä muuten ei ehkä salli itselleen rakkautta tai saattaa sulkea oven jo löytyneeltä rakkaudelta omien sisäisten lukkojen vuoksi.
Läheiset ovat usein helpottuneita, kun voidaan puhua asiasta, josta on aiemmin vaiettu.
Kysymyksestäsi ei selviä, mitä sukupolvea edustat. Mitä iäkkäämpi olet, sitä enemmän olet elämäsi aikana joutunut altistumaan homofobialle. Vaikka yhteiskunnassamme on toki edelleen ongelmia moninaisuuden hyväksymisessä, asia on kuitenkin edennyt monella tavalla parempaan suuntaan. Oletko sinä pannut merkille eri tahoilla ilmenevää sateenkaariväestön hyväksyntää, näkyväksi tulemista ja normalisoitumista? Aiemmin kohtaamamme ennakkoluulot ja pelot saattavat lukkiuttaa oman mielemme niin, että positiivinen muutos asenteissa ja ilmapiirissä jää huomaamatta.
Tässä viehättävässä englanninkielisessä videossa kaksi eri-ikäistä ja eri aikoina kasvanutta miestä keskustelevat homoudesta: Homoelämää nyt ja ennen – 13-vuotias homopoika ja 78-vuotias homomies kohtaavat.
Joskus seksuaalisen suuntautumisen salaaminen on totta vain salaajalle itselleen. Muut ihmiset ympärillä ovat nähneet, aavistaneet ja tajunneet asian jo kauan sitten, kuten edellä olevan videon nuoren pojan isä. Silloin kaapista tulo ei ole muille yllätys, vaan he ovat ehkä odottaneet sitä jo pitkään. Läheiset ovat usein helpottuneita, kun kupla puhkaistaan ja voidaan opetella puhumaan sellaisesta, josta on aiemmin vaiettu. En tietenkään voi tietää, onko asia sinun kohdallasi näin, mutta sen mahdollisuus on hyvä pitää mielessä.
Voisiko olla niin, että kirjoittaminen meille anonyymisti, mutta samalla julkisesti, on sinulle ensimmäinen askel kohti salaamisen lopettamista? Missä kohdassa mahdat kulkea polullasi kohti avoimuutta? Kuinka valmis alat olla luopumaan salailusta?
Onko sinulla hyviä ja luotettavia ystäviä tai muita ihmisiä lähipiirissäsi? Jos olet salannut asian heiltäkin, voisiko avoimuuden aloittaa heistä? Ystävyyteen yleensä kuuluu se, että toinen ihminen hyväksytään sellaisena kuin hän omana persoonanaan on.
Kysyt, mistä voi löytää rakkauden. Sanan rakkaus voi korvata myös sanalla hyväksyntä. Mistä ja miten löytää hyväksyntää itselleen sellaisena kuin on? Tärkeintä ehkä kuitenkin on se, että hyväksyy itse itsensä eli rakastaa itseään. Olisiko sen opetteleminen ensimmäinen askel rakkauden löytämisessä?
"Tärkeintä on, että hyväksyy itse itsensä eli rakastaa itseään."Paula Maria Mäkelä
Joskus rakkauden löytymisessä on kyse siitä, että rakkaus eli toinen ihminen löytää sinut. Jos on piilossa, onko mahdollista tulla löydetyksi? Ehkä kaikkein vaikuttavin keino lisätä mahdollisuuksiaan on pyrkiä olla olemassa kokonaisena itsenään, tärkeää osaa minuudestaan salaamatta.
Yksinäisyys pitää usein sisällään toiveita, pettymyksiä, haaveista luopumisia, ulkopuolisuuden tunteita ja kaipausta. Sinä mainitsit myös tyhjyyden ja häpeän. Näiden tunteiden käsitteleminen on tärkeää. Psykoterapia on hyvä mahdollisuus tutkia rauhassa itseään luottamuksellisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä: kuka olen ja mitä tarvitsen? Joskus tarvitsemme ensin terapeuttista rakkautta ja hyväksyntää, jotta rohkaistumme tulla näkyväksi omana itsenämme muille.
Paras tapa altistua rakastumisen mahdollisuudelle on hakeutua ihmisten yhteyteen.Paula Maria Mäkelä
Paras tapa tutustua uusiin ihmisiin ja sitä kautta altistua rakastumisen mahdollisuudelle on hakeutua ihmisten yhteyteen. Suosittelen tutustumaan seuraaviin järjestöihin ja toimijoihin, elleivät ne jo ole sinulle tuttuja:
- Seta ry:llä on paikallisia järjestöjä ympäri Suomea.
- Sateenkaariyhdistys Malkus ry järjestää leirejä, keskustelutilaisuuksia ja muuta toimintaa.
- Ev.lut. seurakunnat järjestävät paikallisesti erilaista sateenkaaritoimintaa ainakin suuremmilla paikkakunnilla.
Lisäksi erilaiset nettideittipalvelut, kuten Grindr ja Tinder, tarjoavat mahdollisuuden löytää uusia tuttavuuksia. Omaa profiilia laatiessa kannattaa mainita, mikäli ei lähtökohtaisesti ole etsimässä vain seksiseuraa. Käymällä kahvilla erilaisten ihmisten kanssa voi itselle alkaa paremmin hahmottua, minkälaista kumppania on etsimässä. Eikä huono tulos olisi sekään, jos sattuisi löytämään vaikka ystävän.
Lopuksi haluan vielä sanoa jotain tärkeää: Olen kirjoittanut useammassakin kohdassa salailun lopettamisesta. En halua kuitenkaan sanoa, että se on ainoa tapa. Sinä itse valitset, mitä tietä kuljet. Vain sinä itse tiedät, mikä tie on sinulle oikea ja hyväksi. Kuljitpa millaista tietä hyvänsä, toivon, että kuljetat mukanasi itsemyötätuntoa. Se tarkoittaa, että suhtaudut itseesi ystävällisesti, lempeästi ja armollisesti.
Toivon koko sydämestäni, että löydät rakkauden ja rakkaus löytää sinut,
Paula
Hae rohkeasti apua kirkon perheneuvonnasta!
Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 40 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Perheneuvonnassa on mahdollista keskustella ammattilaisen kanssa parisuhteen ja perheen vaikeuksista tai oman elämän solmukohdista. Asiakkaaksi voi tulla yksin tai yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa. Asiakkuus ei vaadi kirkon jäsenyyttä ja se on asiakkaalle maksutonta. Noin puolella keskuksista on ostopalvelusopimus kunnan tai kuntayhtymän kanssa perheasioiden sovittelusta ja/tai perheneuvonnasta.
Kirkon perheneuvonnassa oli viime vuonna reilut 17 000 asiakasta. Suurimpana tulosyynä edellisvuosien tapaan olivat vuorovaikutusongelmat. Perheneuvontaa tarjottiin videovälitteisesti 41 254 kertaa ja puhelimitse 10 546 kertaa.
Kaipaatko sinä neuvoja parisuhteeseesi? Voit lähettää kysymyksesi Rakkausklinikalle anonyymisti tästä. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia joka perjantai.
Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.