Terve.fi

Norovirus voi olla hyödyllinen

Norovirus aiheuttaa ikäviä ripuli- ja oksennustauteja. Norovirusinfektiosta saattaa olla yllättävää hyötyä.

Norovirus aiheuttaa ikäviä ripuli- ja oksennustauteja. Onneksi tauti menee ohi varsin nopeasti, yleensä päivässä parissa, ja muutoin terve ihminen on se jälkeen taas ihan hyvässä kunnossa. Mutta norovirusinfektiosta saattaa olla myös yllättävää hyötyä.

Amerikkalaiset tutkijat julkaisivat Nature-tiedelehdessä havainnon, jossa hiiren norovirusinfektio piti yllä immuunivastetta erityisesti silloin, kun antibioottikuuri oli sekoittanut suoliston bakteeriston. Tutkijat yllättyivät kun he havaitsivat, että hiiren norovirus lisäsi valkosolujen aktiivisuutta suolen pinnalla ja paransi suolen limakalvon toimintaa. Tämä tapahtui myös hiirillä, joilla ei ollut suolistossa lainkaan bakteereita.

Suolistossa on normaalisti 1000 miljardia bakteeria ulostegrammaa kohti. Bakteerien tehtävä on tuottaa ravinnosta terveyttä edistäviä yhdisteitä ja esimerkiksi hermoston toimintaan vaikuttavia aineita. Lisäksi normaali bakteeristo tasapainottaa ja rauhoittaa elimistön tulehdusmekanismeja kuten valkosolujen toimintaa. 

Jos suoliston bakteerien määrä laskee tai niiden määräsuhteet muuttuvat, elimistössä voi käynnistyä vääränlainen tulehdusreaktio. Erityisen paljon bakteeristo muuttuu, kun potilas saa antibioottikuurin. Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan hiiren norovirus toimi samalla tavalla immuunivastetta tasapainottavasti kuin suolen normaalit bakteerit.

Norovirus voi hiirillä ja todennäköisesti myös ihmisellä suojella suolistoa tilanteissa, joissa suolen bakteerit eivät voi sitä tehdä. Tämä on hyvä uutinen, sillä nyt voidaan ryhtyä hakemaan sellaisia viruksia, jotka eivät aiheuta noroviruksen kaltaista tautia, mutta silti suojaisivat suolistoa. Tällaisia viruksia voitaisiin ehkä käyttää estämään kroonisten suolistosairauksien kehittymistä.

Julkaistu: 9.12.2014
Kommentoi »