Terve.fi

Nitriitti ja nitraatti

Nitriitti ja nitraatti
Nitraattia saadaan pääasiassa kasviksista ja juomavedestä. Elimistössä se kuitenkin muuttuu nitriitiksi, jolla on liikaa saatuna haitallisia vaikutuksia.
Julkaistu 30.5.2013

Nitraatti: Nitraatti (E251 Natriumnitraatti, E252 Kaliumnitraatti): Nitraatin enimmäismäärärajoitus: ADI 3,7 mg/kg/vrk nitraatti-ionina (tai 5 mg/kg/vrk natriumnitraattina). Missä nitraattia esiintyy?

Nitriitti voi hapettaa hemoglobiinin sisältämän raudan sellaiseen muotoon, ettei se pysty kuljettamaan happea elimistöön. Tila tunnetaan nimellä methemoglobia. Nitriitti muodostaa elimistössä nitrosoamiineja, joille altistuminen on myös yhdistetty joidenkin syöpien mahdolliseen lisääntymiseen.

Nitraattia ja nitriittiä käytetään lisäaineena elintarviketeollisuudessa.

Elintarviketurvallisuusviranomaiset ovat määritelleet nitraateille ja nitriiteille hyväksyttävän päivittäisen saannin ylärajat eli ADI-arvot.

Faktaa:

Mikä on ADI-arvo?

  • ADI eli acceptable daily intake tarkoittaa lisäaineiden päiväsaannin hyväksyttävää ylärajaa
  • Luku kertoo, paljonko lisäainetta voi nauttia turvallisesti päivittäin koko eliniän ajan
  • Arvo ilmoitetaan milligrammoina painokiloa kohden
  • Esimerkki: Natriumnitriitin E250 ADI-arvo on 0,06 mg/kg/vrk. Tuolloin 60-kiloinen henkilö voi nauttia ainetta (60×0,06)  3,6 mg päivässä.

Nitraatti

E251 Natriumnitraatti

E252 Kaliumnitraatti

Nitraatit ovat yhdisteitä, jotka liittyvät typen kiertokulkuun luonnossa. Nitraateille altistuminen tapahtuu pääasiassa tietyistä kasviksista, joiden lehtiin se kertyy luontaisesti tai lannoitteiden kautta. Tyypillisiä nitraattia sisältäviä kasveja ovat mm. rucola, pinaatti, lehtisalaatti sekä yrtit. Nitraatteja voi esiintyä myös juomavedessä, mikäli pohjavesialueella on runsaasti viljelysmaata.

Nitraatin saannille on asetettu enimmäismäärärajoitus: ADI 3,7 mg/kg/vrk nitraatti-ionina (tai 5 mg/kg/vrk natriumnitraattina)

Nitraatti metaboloituu elimistössä eli muuntuu elimistön aineenvaihdunnassa nitriitiksi.

Nitriitti

Natriumnitriitti (E250)

Kaliumnitriitti (E249)

Nitriittejä käytetään lisäaineena liha- ja makkaravalmisteisiin sekä juustoihin. Se estää haitallisten mikrobien, erityisesti Clostridium botulinumin kasvua. Lisäksi se auttaa säilyttämään lihan punaisen värin sekä estää tuotteen rasvojen hapettumista, mikä vaikuttaa myönteisesti tuotteiden makuun ja hajuun.

Nitriitin saannille on asetettu enimmäismäärärajoitus: ADI 0,06 mg/kg/vrk

Hyödyt ja haitat

Nitraattialtistus kasviksista on haitoiltaan pienempi riski verrattuna kasviksista saatavaan hyötyyn. Imeväisikäisille ei suositella nitraattipitoisia kasviksia.

Nitriittien käyttöä elintarvikkeiden lisäaineena on vähennetty. Saantia tulee kuitenkin tarkkailla. Viranomaiset ovat määritelleet makkaravalmisteiden syöntirajoituksia lapsille: 15 kg painavalle lapselle ei saa tarjota makkaraa enempää kuin 1 nakki päivässä.

Lähteet:

1 kommentti