Sairaudet

Niskasärky ja niskajäykkyys

Niskasärky tai niskajäykkyys voivat olla merkki aivokalvontulehduksesta. Lisätietoa niskasärystä ja aivokalvontulehduksesta.

Teksti Toimitus
19.8.2011 | Päivitetty 14.11.2023 | Terve.fi

Aivokalvontulehdus on pelätyimpiä sairauksista lapsilla, mutta onneksi se on harvinainen. Alkuoireet vaikuttavat flunssalta, mutta niska- ja selkäjäykkyys sekä petekiat iholla viittaavat aivokalvontulehdukseen.

Milloin lääkärin hoitoon

Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:

Lapsellasi on jokin seuraavista aivokalvontulehduksen merkeistä:

  • Iholla on pieniä purppuraisia tai pistemäisiä kirkkaan punaisia täpliä, jotka eivät vaalene niitä painettaessa.
  • Kuumetta ja niskasärkyä tai niska- tai selkäjäykkyyttä.
  • Niskasärkyä tai -jäykkyyttä ja oksentelua
  • Lapsesi on vaisumpi ja vaikuttaa uneliaalta, haluttomalta, väsyneeltä, ärtyiseltä tai sekavalta.

Niskasärky

Useimmiten niskasärky liittyy joko lihasjännitykseen tai lievään tulehdustautiin. Liiallinen “kiertymä” eli venähdys niskassa (kun päätä on käännetty liian nopeasti tai maattu hankalassa asennossa) voi aiheuttaa lihassärkyä. Nielun tulehdustaudit, jotka aiheuttavat imurauhasten suurenemista kaulassa, kuten streptokokkien aiheuttama nielutulehdus (nielurisatulehdus) voivat myös aiheuttaa kipua kaulassa tai kurkussa.

Joskus niskasärky voi kuitenkin olla merkki vakavammasta tulehduksesta. Niskasärky yhdessä niskajäykkyyden kanssa (kun lapsi ei pysty taivuttamaan kaulaansa eteenpäin tai taaksepäin) voi olla merkki siitä, että kyseessä on aivokalvotulehdus.

Mitä on aivokalvontulehdus?

Aivokalvontulehdus on yksi pelätyimmistä tulehdussairauksista lapsilla, mutta onneksi se on harvinainen sairaus.

Aivokalvontulehdus on aivo- ja selkäydinkalvojen (aivoja ja selkäydintä ympäröivien kalvojen) turpoamista ja sen aiheuttajana on joko bakteeri- tai virusinfektio. Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on näistä kahdesta vaarallisempi ja voi olla hengenvaarallinen, ellei lasta hoideta nopeasti.

Aivokalvotulehduksen oireet

Aluksi aivokalvontulehdus voi näyttää aivan samalta kuin tavallinen vilustuminen tai flunssa, ja siihen voi liittyä muita oireita kuten yskimistä, päänsärkyä ja kurkkukipua. Jonkin ajan kuluttua lapsen kuume nousee ja hänelle voi tulla vilunväreitä ja hän voi valittaa nivel- ja lihaskipuja. Joillakin lapsilla esiintyy myös päänsärkyä ja oksentelua.

On kuitenkin muita oireita, joiden perusteella voit epäillä, että lapsellasi saattaa olla aivokalvotulehdus.

Verenpurkaumat eli petekkiat iholla

Ensimmäinen oire on pistemäiset kirkkaan punaiset täplät. Nämä pienet pisteet ovat pieniä verenpurkaumia tai sisäisiä verenvuotoja. Toisin kuin muihin tulehduksiin liittyvät ihomuutokset, verenpurkaumat eivät haalistu tai vaalene painettaessa niitä sormenpäällä tai lasilla. Ajan kuluessa verenpurkaumien lukumäärä ja koko voi kasvaa.

Niska- tai selkäjäykkyys

Tunnusomaista aivokalvontulehdukselle on niska- tai selkäjäykkyys. Jos lapsellasi on kuumetta ja päänsärkyä eikä hän pysty taivuttamaan leukaansa rintakehää kohti, ota yhteys lääkäriin välittömästi.

Aivokalvotulehdus pikkulapsilla

Hyvin pienillä lapsilla, erityisesti vauvoilla ei ehkä ole yhtään selkeää aivokalvontulehduksen oiretta kuten niskajäykkyyttä tai verenpurkaumia. Alle 2 kuukauden ikäisellä vauvalla ei välttämättä ole edes kuumetta kärsiessään vakavasta tulehduksesta. Päinvastoin, vauvan kehon lämpötila saattaa olla normaalia alhaisempi. Pikkulapset, joilla on aivokalvontulehdus, ovat hitaita, hermostuneita ja ärtyisiä, eivät halua tulla kosketelluiksi ja voivat pyristellä syömistä vastaan. He voivat myös oksennella.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi