Terve.fi

Narkolepsian hoito

Narkolepsian hoito
Narkolepsiaa voidaan hoitaa lääkehoidon avulla. Narkolepsialla myös säännöllisellä vuorokausirytmillä on tärkeä rooli. Lue lisää narkolepsiasta.
Julkaistu: 15.4.2018

Narkolepsian hoidon kulmakivi on muiden päiväaikaista väsymystä aiheuttavien tekijöiden eliminoiminen. Säännölliseen vuorokausirytmiin tulisi pyrkiä, liiallista kahvin juontia ja raskaita hiilihydraattipitoisia aterioita tulisi välttää, sekä fyysisestä kunnosta on tärkeä pitää huolta. Ylipaino aiheuttaa muiden haittojensa lisäksi myös uniapneaa (yöllisiä hengityskatkoksia) ja sitä kautta voi osaltaan lisätä päiväväsymystä.

Narkolepsia tulee huomioida ammatinvalinnassa, sillä pitkät paikallaan olot ja yksitoikkoinen työ eivät ole narkoleptikolle sopivia. Narkoleptikolla on jonkin verran lisääntynyt onnettomuusriski ja se voi myös vaikuttaa ajokortin myöntämiseen. Mahdollisuuksien mukaan narkoleptikon tulisi työelämässäkin voida rytmittää päivänsä siten, että päiväunet ovat mahdollisia. Yhden tai kahden noin 10-30 minuutin päiväunet ovat narkoleptikolle suositeltavia.

Narkolepsian lääkehoito kuuluu aloittaa erikoislääkärin toimesta. Lääkityksellä voidaan auttaa suurta osaa potilaista. Lääkkeinä narkolepsiassa käytetään piristäviä aineita tai psykostimulantteja, kuten modafiniilia (ensisijainen) tai metyylifenidaattia. Jotkin narkolepsiaa hoitavista lääkkeistä vaativat erikoislupamenettelyä tai huumereseptien käyttöä, ja näiden lääkkeiden määrääminen ja toimittaminen on väärinkäyttömahdollisuuden vuoksi tarkkaan valvottua. Päämääränä on löytää mahdollisimman pieni toimiva annos, sillä suuret annoskoot voivat helposti aiheuttaa sivuvaikutuksia sekä toleranssin nopeaa kehittymistä.

Psykostimulantit hoitavat narkolepsiaan liittyvää väsymystä ja nukahtelutaipumusta, mutta näiden lisäksi katapleksian hoidossa käytetään muita lääkkeitä, kuten natriumoksibaattia tai masennuslääkkeitä. Katapleksialääkityksen äkillinen lopettaminen on vaarallista, se voi aiheuttaa oireiden vaikeutumisen ja johtaa jopa vuorokausia kestävään status kataplektikukseen.

Lähteet:

Hublin C. Narkolepsia ja muutkeskushermostoperäiset hypersomniat, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Huttunen M. Tietoa potilaalle: Nukahtelusairaus (narkolepsia), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »