Terve.fi

Nämä ovat onnellisen elämän salaisuudet72 vuotta kestäneessä tutkimuksessa, jossa tarkkailtiin 268 miestä nuoruudesta vanhuuteen, havaittiin onnistuneen avioliiton sekä läheisten ihmissuhteiden olevan tärkeitä onnellisen elämän kannalta.

Yhteyden perheeseen ja ystäviin huomattiin olevan paljon tärkeämpi tekijä kuin mikään syntymässä peritty hyöty, kuten vauraus tai asema yhteiskunnassa.

Tutkijoiden mukaan yksi tärkeimmistä tutkimuksessa tehdyistä havainnosta on se, että onnellisuuden löytämisessä onnellisuus on väärä sana.

– Oikeat sanat onnellisuuden kannalta ovat emotionaalinen älykkyys, ihmissuhteet, ilo, yhteydet sekä sinnikkyys. Sana onnellisuus on liian lähellä hedonismia ja onnistumista, tutkijat selittävät.

Vain neljä tutkimukseen osallistuneista 31 sinkkumiehestä on edelleen elossa tänä päivänä, kun taas yli kolmannes hyvässä parisuhteessa elävistä on yhä elossa, tutkijat kertovat.

Tutkijoiden mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä löytää onnea.

– Rakastava perhe on erittäin tärkeä asia, mutta ihmiset saattaisivat yllättyä siitä, kuinka vanhalla iällä rakkautta voi vielä löytää.

Heidän mukaansa ollakseen onnellinen ei välttämättä tarvitse olla lapsia.

– Jos et voi vaihtaa hymyjä kuusikuukautisen vauvan kanssa, hanki itsellesi vaikka koiranpentu, he neuvovat.

Lue myös:

Vanhempien onnellisuus paranee iän myötä

Tutkijat selvittivät, mistä onnellisuus johtuu

Tämä on suomalaisten onnellisuusprosentti

Julkaistu: 15.11.2012