Terve.fi

Tutkijat selvittivät, mistä onnellisuus johtuu

Tutkijat selvittivät, mistä onnellisuus johtuu
Ihmisen onnellisuus tai sen puute saattaa riippua täysin heidän puolisostaan.
Julkaistu: 29.11.2010

Jo vuosia on oletettu, että onnellisuus riippuu henkilökohtaisista asioista, kuten menestyksestä, hyvästä terveydestä, sisäisestä rauhasta tai kenties mahtumisesta vanhoihin farkkuihin. Nyt tehty amerikkalaistutkimus kuitenkin osoittaa, että ihmisen onnellisuus tai sen puute saattaa itse asiassa riippua täysin muusta: heidän puolisostaan, uutisoi msnbc.com.

Viimeisimmässä Developmental psychology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan henkilön onnellisuus on tiiviisti yhteydessä tämän puolisoon, ainakin pitkissä avioliitoissa.

- Huomasimme pitkältä ajalta, että mikäli parisuhteessa toisen onnellisuus kasvoi, myös tämän kumppanin onnellisuus lisääntyi. Toisen onnellisuuden väheneminen puolestaan vaikutti myös kumppanin onnellisuuden tasoon, totesi päätutkija Christiane Hoppmann.

Tiedot onnellisuustutkimusta varten kerättiin Seattlessa jo vuodesta 1956 asti tehdystä tutkimuksesta, jossa on kartoitettu yli 6000 ihmisen tyytyväisyyttä elämään, heidän persoonallisuuttaan sekä terveyttään.

Onnellisuustutkimukseen valittiin 178 avioparia, joiden onnellisuutta vertailtiin toisiinsa. Osa pareista oli ollut naimisissa jopa 35 vuotta. Sekä avioliiton ala- että ylämäissä pariskunnan onnellisuuden huomattiin olevan kytköksissä toisiinsa.

- Monissa tutkimuksissa vapaaehtoisilta kysytään kuinka onnellisia he ovat ja mitkä asiat vaikuttavat siihen. Me olemme osoittaneet, että ihmisten onnellisuutta mitattaessa tulee huomioon ottaa myös näiden puolisot, jotka jakavat tärkeät asiat, asuvat samassa paikassa ja saattavat stressaantua samoista asioista, Hoppmann selitti.

Vaikka tutkimus on osoittanut onnellisuuden olevan kytköksissä parisuhteeseen avioliitossa Hoppmann myöntää, että tutkimustulokset herättävät myös lisää kysymyksiä, kuten onko tämä hyvä vai huono asia? Toinen osapuoli voi piristää toista ongelmien esiintyessä, mutta voi tehdä tämän myös onnettomaksi. Hoppmannin mukaan on vaikea sanoa, kummasta on kysymys.

- Kyse voi olla molemmista, hän totesi.

Lue lisää:

Kommentoi »