Sairaudet

Bakteerivaginoosi, yleinen naisten ongelma - mikä vaivaa ja mikä avuksi?

Bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritasapainon häiriö on erittäin yleinen naistenvaiva. Itse asiassa se on jopa yhtä yleinen, kuin ehkä tutumpi hiivatulehdus.

22.6.2011 Terve.fi

Bakteerivaginoosi eli emättimen bakteeritasapainon häiriö on erittäin yleinen naistenvaiva. Itse asiassa se on jopa yhtä yleinen, kuin ehkä tutumpi hiivatulehdus. Bakteerivaginoosissa limakalvoa puolustavat maitohappobasillit eli laktobasillit korvautuvat haitallisilla bakteereilla, ja emättimen bakteerimäärä moninkertaistuu.

Bakteerivaginoosin – etenkään lievän – tunnistaminen ei aina kuitenkaan ole helppoa. Eräs bakteerivaginoosin saanut nainen tiedustelikin Verkkoklinikka.fi –sivuston asiantuntijalääkäriltä, mikä häntä mahtaa oikein vaivata, ja mitä voisi kokeilla avuksi ikäviin oireisiin.

”Unohdin kysyä gynekologiltani viime kerralla outoa oiretta. Suihkun jälkeen alapää on hajuton mutta jo parin tunnin kuluttua haju kuin olisi ollut pesemättä pari päivää. Mielestäni kalatuotetta syötyäni oire aina pahempi/voimakkaampi. Papa testi+muutkin yleistestit verikokeineen sukupuolitesteineen puhtaat. Mistä siis kyse ja kuinka oireeseen voi vaikuttaa. Onko siihen lääkettä? Ei ole kutinaa eikä muuta fyysistä oiretta.”

Kysymykseen vastasi Verkkoklinikan asiantuntijoista lääketieteen ja kirurgian tohtori Hannu Penttinen, jonka mielestä kyseessä voisi siis olla lievä bakteerivaginoosi. Onneksi siihen on LKT Penttisen mukaan olemassa useitakin erilaisia itsehoitokonsteja, joista voi löytyä apu kiusaavaan vaivaan.

”Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen. Jos käytät pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7. Voit käyttää myös apteekista saatavia maitohappobakteerivalmisteita tukemaan emättimen omaa maitohappobakteeriflooraa. On useita valmisteita, jotka sisältävät maitohappobakteereita emättimeen annosteltavina kapseleina, joiden vaikutuksesta emättimen bakteerikanta normalisoituu. Hoitoja käytetään yleensä noin viikon ajan. Valmiste voi sisältää maitohappoa, joka alentaa emättimen pH-arvon normaaliksi ja pH-tasapainon palautuessa paha haju häviää.[..] On olemassa myös C-vitamiinia sisältäviä emätinkapseleita. Ne ylläpitävät emättimen luontaista happamuutta ja normalisoivat emättimen pH-arvoja. Silloin emättimen bakteeritulehdusta aiheuttavien haitallisten bakteerien kasvu estyy. Jos näistä ei ole apua, kannattaa kääntyä vaikka yleislääkärin puoleen, joka voi määrätä reseptillä paikallishoitona emättimeen tai suun kautta otettavana lääkkeenä vaivan hoitoon.”

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi