Terve.fi

Näin voit nopeuttaa aineenvaihduntaasi

Health.com -sivusto neuvoo, kuinka voi antaa aineenvaihdunnalle lisäpotkua ja voida paremmin!.

Aineenvaihdunnan nopeus riippuu yleensä iästä ja geeniperimästä. Aivan niiden varassa ei kuitenkaan täydy olla. Aineenvaihdunta hidastuu yleensä keski-iän kynnyksellä, mutta siihen voi kuitenkin itsekin vaikuttaa. Näiden vinkkien avulla aineenvaihduntaa voi parantaa minkä ikäisenä tahansa.

Neljä yksinkertaista keinoa auttavat nopeuttamaan aineenvaihduntaa.

1. Syö aikaisin

Perusaineenvaihdunta, eli se energiamäärä, jonka kehosi polttaa levossa, riippuu monesta asiasta. Näitä ovat muun muassa ikä, pituus ja kehotyyppi. Näitä asioita et voi muuttaa. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, mitä kehossasi tapahtuu ennen lepoa. Tärkeää on aloittaa aamu syömällä hyvä aamiainen. Jos aamiaisen jättää väliin, keho menee ikään kuin pysäytystilaan aineenvaihdunnan kannalta. Jos vatsasi on tyhjä, aivosi lähettävät kehoosi käskyn säästellä energiaa ennen seuraavaa ateriaa. Näin kehosi pitää kiinni siinä jo olevasta rasvasta sen sijaan, että polttaisi sitä pois.

2. Syö usein

Jotta aineenvaihduntasi pysyy tasaisena, kannattaa ruokailuvälit pitää myös kohtuullisina. Hyvä ruokailuväli on kolme – neljä tuntia. Jokaiseen ateriaan kannattaa sisällyttää proteiinia. Liian sokeri- tai hiilihydraattipitoinen ruokavalio voi aiheuttaa etenkin myöhemmällä iällä ongelmia insuliinitasapainon kanssa. Liiallinen sokerimäärä ravinnossa varastoituu kehoon rasvaksi. Hiilihydraattipitoinen ruokavalio taas vaikuttaa insuliinitasoon.

3. Harrasta liikuntaa

Liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa myös liikuntasuorituksen jälkeen. Liikunnan vaikutus voi näkyä aineenvaihdunnassa jopa vuorokauden liikunnan jälkeen. Liikuntaa voi harrastaa intervallityyliin, jolloin nopean sykkeen harjoitukset kiihdyttävät aineenvaihduntaa lisää. Erityisen tärkeää on kiinnittää liikuntaan huomiota yli 40-vuotiaana, jolloin aineenvaihdunta alkaa luontaisesti hidastua. On kuitenkin tutkittu, että lihaksissa ei tapahdu suuria muutoksia, jos liikuntaa harrastaa aktiivisesti vanhemmallakin iällä.

4. Nuku riittävästi

Liian vähäinen uni johtaa usein lihomiseen. Ihmiset, jotka nukkuvat liian vähän, syövät keskimäärin viitisensataa kilokaloria enemmän päivässä kuin ne, jotka nukkuvat riittävästi. Unenpuute sekoittaa hormonitasoja, mikä saa ruokahalun kasvamaan. Erään ruotsalaistutkimuksen mukaan jopa yksi huonosti nukuttu yö saa seuraavan päivän energiankulutuksen pienenemään noin viidenneksellä. Huono yöuni sotke greliini- ja leptiinihormonitasoja – juuri niitä hormoneja, jotka säätelevät ruokahalua, kylläisyyttä ja painoa. Seitsemän – kahdeksan tuntia yöunta on useimmille sopiva määrä. Pienillä muutoksilla voi parantaa aineenvaihduntaansa ja energiankulutusta merkittävästi.

Julkaistu: 9.8.2012
4 kommenttia