
Näin teet valmiista pakastepitsasta terveellisemmän
Pakastepitsa on erittäin epäterveellistä, mutta voit muokata siitä itse paremman.
– Pakastepitsassa on valtavasti energiaa, hiilihydraatteja, rasvaa ja suolaa. Sen sijaan suojaravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita, on vähän, sanoo ravitsemusasiantuntija, ETK Henna Rannikko Ravitsemusklinikalta.
Yhdessä valmispitsassa voi olla enemmän suolaa kuin mitä saisi syödä koko päivänä (5 gr).
Pitsan hiilihydraattien ja rasvan laatu on usein huono. Kuitua on vähän.
Pitsa on hyvin energiatiheää ruokaa. Se tarkoittaa, että pienessä määrässä on paljon kaloreita. Esimerkiksi einesateriassa lihapullia ja perunamuusia on 130 kcal/100 g. Pitsassa kaloreita voi olla tuplaten. Yksi pitsa saattaa kattaa lähes puolet päivän kokonaisenergiantarpeesta.
Jos kuitenkin haluaa syödä pitsan, onko mitään väliä, millaisen valitsee?
– Kyllä on. Tuoteselosteita kannattaa tutkia etenkin, jos syö pitsaa usein. Rasvan, suolan ja kuidun määrissä on eroja.
Rannikko suosittee syömiseen 80/20-periaatetta.
– Kun 80 prosenttia on terveyttä edistävää ruokaa, 20 prosenttia voi olla muutakin. Kyllä pitsakin siihen mahtuu.
Pakastepitsasta terveellisempi versio - tuunaa näin!
● Valitse kasvispitsa, jossa on paljon kasviksia. Kaikissa lihattomissa pitsoissa ei ole paljon kasviksia. Tonnikalapitsa on parempi valinta kuin klassinen neljän juuston pitsa.
● Syö vain puolikas pitsa. Puolitat suolan ja rasvan määrän.
● Täydennä puolikasta pitsaa hyvällä proteiinilla: raejuustolla, kikherneillä, pavuilla tai tonnikalalla. Juo aterialla piimää tai kasvimaitojuomaa.
● Lisää pitsan päälle rucolaa, vuonankaalia tai pinaattia tai täytä puolet lautasesta salaatilla.
● Valuta joukkoon ruokalusikallinen kasviöljyä tai ripottele sekaan siemeniä tai pähkinöitä. Se parantaa aterian rasvakoostumusta.
● Syö jälkiruoaksi marjoja. Paljon rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävä ateria kuormittaa kehoa ja lisää tulehdusreaktiota. Marjat voivat vähentää tätä.
● Tee pitsa itse. Lisää pohjaan kuitupitoisempia jauhoja, kuten ruista tai spelttiä. Käytä runsaasti tomaattisosetta. Se sisältää terveydelle hyvää lykopeenia. Täytä kalalla tai äyriäisillä sekä kasviksilla. Kokeile sipulia, sieniä, pinaattia, tomaattia ja munakoisoa. Valitse vähäsuolainen juusto ja raasta maltillisesti tai korvaa juusto avokadolla.
Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija, ETK Henna Rannikko/Ravitsemusklinikka.