Terve.fi

Näin saat rahat riittämään - 10 vinkkiä säästämiseen

Näin saat rahat riittämään - 10 vinkkiä säästämiseen
10 helppoa vinkkiä säästää rahaa! Säästäminen ei ole rakettitiedettä. Säästämisessä auttaa tarkka tieto siitä, mihin rahasi todellisuudessa menevät. Lue säästövinkit!
Julkaistu: 5.3.2010

Lapsiperheissä eletään usein kädestä suuhun. Säästäminen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä. Muutamalla keinolla voi hallita menojaan paremmin ja pitää kukkaronnyörit sopivan tiukalla. Näillä Babycenter.com -sivuston vinkeillä voit kohentaa talouttasi.

1. Kirjaa ylös kaikki menosi kuukaudessa

Säästämisessä auttaa tarkka tieto siitä, mihin rahasi todellisuudessa menevät. Kirjaa seuraavassa kuussa kaikki mahdolliset menosi ylös. Pidä vaikka pientä vihkoa mukanasi, johon laitat ylös kaikki pikkuostoksesi. Varaudu järkytykseen – esimerkiksi 3 euron kahvi joka aamu työmatkalla maksaa sinulle kuukaudessa 60 euroa. Jokaisen erikoistarjouksen perässä ei myöskään kannata juosta. Ja jos sinulla kuluu rahaa vaikkapa pulloveteen, voit ostaa vesipullon ja täyttää sen kotona raikkaalla hanavedellä. Näin säästät rahaa sekä luontoa.

2. Sijoita itseesi

Tämä ei tarkoita sitä, että ostaisit jokaisen silmääsi miellyttävän esineen saman tien. Sen sijaan voit joka kuukausi laittaa vähän rahaa sivuun itseäsi varten. Perusta vaikka uusi tili, johon siirrät joka kuukausi vähän rahaa. Summan ei tarvitse olla suuri – sentissä on euron alku, kuten päivitetty sanonta kuuluu. Ajan myötä kuukausittaisesta säästämisestä tulee tapa, ja potti vain kasvaa.

3. Säätele rahaliikennettä tililläsi

Älä nosta joka päivä tililtäsi rahaa. Voit vaikka valita tietyn päivän kuukaudesta, kun nostat rahaa.

4. Maksa lainasi

Lainan poismaksaminen on itse asiassa säästämistä. Joten maksa pois autolainasi ja opintolainasi. Näin koron maksamisesi pienenee, ja voit lainan maksamisen jälkeen laittaa rahaa säästöön.

5. Ole oma pankkiirisi

Kun olet saanut esimerkiksi lainasi maksettua, voit silti jatkaa ”lainan maksamista” itsellesi. Laita joka kuukausi rahaa esimerkiksi säästötilille, josta voit sitten käyttää säästöjäsi myöhemmin.

6. Motivoi itseäsi suuremmalla tavoitteella

Mieti jotakin mukavaa asiaa, jonka todella haluat (esimerkiksi uusia huonekaluja, levyjä tai lomamatkan), ja mieti sen jälkeen mitä se maksaa. Sitten aseta itsellesi realistinen tavoite säästää haluamaasi asiaa varten. Voit vaikka laittaa kuvan unelmiesi lomakohteesta jääkaappisi oveen, jossa se muistuttaa sinua siitä mitä varten olet säästämässä. Joka kerta kun mielesi tekee ostaa vaikkapa uudet kengät, mieti tarvitsetko niitä oikeasti, vai käyttäisitkö senkin rahan säästämääsi kohteeseen.

7. Avaa säästötili, josta ei voi nostaa rahaa

Laita rahaa säästöön sellaiselle tilille, johon et voi koskea sen jälkeen tiettyyn aikarajaan saakka. Näin rahasi pysyvät tallessa ilman, että houkutuksen hetkellä sorrut nostamaan rahaa säästötililtäsi.

8. Kokoa pikkurahat purkkiin

Pese vaikka tyhjä lasinen säilykepurkki tai vanha pullo kolikoita varten. Tyhjennä pikkurahat taskuistasi ja lompakostasi purkkiin vaikkapa joka päivä. Jatka tätä vaikkapa vuoden ajan, ja sitten huomaat, että sinulla onkin siellä sopiva summa vaikkapa johonkin syntymäpäivälahjaan tai itsesi hemmotteluun.

9. Säästä yllättävät tulot

Jos saat yhtäkkiä suuremman summan rahaa – esimerkiksi veronpalautuksista tai työpaikkasi lomarahoista, älä kuluta summaa saman tien. Voit ajatella, että koska et saanut summaa kuukausittain toistuvina tuloina, et myöskään kuluta sitä kuukausittain toistuvana menona. Voit myös kuluttaa suuremman rahamäärän vaikkapa lainasi lyhentämiseen. Tai laita koko potti säästöön.

10. Säästä polttoainekuluissa

Polttoaine vie paljon rahaa. Kokeile miettiä, miten voisit vähentää ajamistasi. Voit esimerkiksi tehdä ostosreissut tai lyhyemmät matkasi kävellen. Voit myös viettää lomasi tutustumalla lähiympäristöösi sen sijaan, että ajelisit ympäriinsä vieraisiin paikkoihin.  

Lue myös:

8 kommenttia