Terve.fi

Näin perheesi talous pysyy kunnossa - 8 vinkkiä

Näin perheesi talous pysyy kunnossa - 8 vinkkiä
Julkaistu: 23.3.2010

Miten perhe sitten voi pitää taloutensa tasapainossa? Siihen löytyy vastaus muun muassa näistä Familyarticles.net-sivuston vinkeistä, joissa amerikkalainen taloudenhoidon valmentaja A.G Edwards kertoo tasapainoisen budjetoinnin salaisuuksia.

1. Tee kuukausibudjetti

Kuukausittainen budjetti on järkevän ja tasapainoisen taloudenpidon selkäranka. Jos et ole koskaan laskenut kuinka paljon perheenne kuluttaa eri asioihin kuukaudessa, nyt on korkea aika tehdä niin.

Pidä kahden kuukauden ajan listaa, johon merkitset kaikki perheenne menot omiin kategorioihinsa, kuten palvelut, asuminen, viihde, auto, ruokamenot, säästöt ja niin edelleen. Ihmiset ovat usein hyvin yllättyneitä huomatessaan mihin heidän rahansa itse asiassa menevät.

Budjetin tekemistä varten sinun tulee laskea perheen tulot ja pakolliset elämiskustannukset. Määrittele kullekin elämisen kategorialle summa, joka siihen kuukaudessa voidaan käyttää. Budjetin tekemisen tarkoituksena ei ole rajoittaa vaan saada perheenne pohtimaan mistä olette valmis tinkimään ja mistä ette.

2. Opeta lapsille budjetointia

Lapsille on hyvä opettaa budjetointia ja rahan merkitystä jo pienestä pitäen. Jos mahdollista, nosta palkkapäivänä pankista tukku rahaa ja levitä ne kotona isolle pöydälle laskujen kanssa. Anna lapsen/lasten pinota kunkin laskun päälle oikea summa rahaa. Tämä harjoitus saa lapsen konkreettisesti huomaamaan mihin raha oikeasti menee ja kuinka paljon eläminen todella maksaa.

Toinen harjoitus sopii hieman kypsemmille lapsille. Anna lapselle esimerkiksi 50 euroa (tai mikä tahansa muu summa) käyttörahaa huvipuistoon ja kerro hänelle, että hän saa pitää kaikki rahat mitä jäljelle jää. Anna lapsen maksaa kaikki itse: sisäänpääsy, ruoka, jäätelöt ja niin edelleen. Lapsi oppii hyvin nopeasti kuinka käyttää rahojaan.

3. Rajaa asumismenot

Asumismenojen ei pitäisi ylittää 30 – 35 % kokonaistuloista. Jos siis nettopalkkasi on 1800 euroa, ei asunnon lainanlyhennys- tai vuokrakulujen tulisi ylittää 630 euroa kuukaudessa.

4. Älä käytä luottoa

Mikään ei ole haitallisempaa omalle taloudelle kuin luottokortit. Niiden käyttö kannattaa rajata vain hätätapauksiin. Jos sinulla on toiveena käyttää rahaa johonkin suurempaan ostokseen, kuten huonekaluihin, matkaan, autoon tai remonttiin, teen niistä lista ja laita se jääkaapin oveen. Päättäkää mikä niistä on perheellenne kaikkein tärkein ja aloittakaa kuukausittain säästäminen.

5. Säästä pahan päivän varalle

Yritä laittaa joka kuukausi 10 % tuloistasi säästöön pahan päivän varalle. Voit tehdä säästämisestä automaattista esimerkiksi sopimalla siitä pankin kanssa tai tekemällä säästösopimuksen itse nettipankissa. Kun raha on mennyt jonkin aikaa tililtäsi suoraan, totut tilanteeseen ja opit elämään asian kanssa. Avaa myös lapsille säästötilit jo heti pienestä pitäen.

6. Älä kuluta enempää kuin perheen pääelättäjä tienaa

Tämä neuvo saattaa olla vaikea toteuttaa mikäli molemmat vanhemmat käyvät töissä. Sitä kannattaa kuitenkin yrittää, sillä koskaan ei voi tietää etukäteen jos toinen menettää työpaikkansa ja tulonsa. Pääelättäjän palkasta tehtyjen elämiskustannusten jälkeen jäljelle jäävä summa on vapaasti käytettävää rahaa.

7. Älä salaile

Puolisoilla ei pitäisi olla keskenään talouteen liittyviä salaisuuksia. Kummankin osapuolen tulee tietää, missä kunnossa perheen raha-asiat milloinkin ovat. Varat tulisi olla yhteiset ja kummankin olla vastuussa talouteen liittyvistä päätöksistä. Maksakaa laskut yhdessä tai ainakin keskustelkaa tilanteesta maksamisen jälkeen. Liian moni pari eroaa raha-asioiden vuoksi, minkä takia raha-asiat kannattaa yrittää hoitaa yhteistuumin ja yhdessä.

8. Ole välillä huoleton

Muista, että raha on vain väline. Se ei ole avain onneen elämässä. Jos olet tyypillisesti kovin riippuvainen rahasta etkä osaa päästää siitä irti, opettele löysäämään hieman.

Lue lisää:

5 kommenttia