Terve.fi

Mihin hupenee suomalaisperheiden lapsilisä?

Mihin hupenee suomalaisperheiden lapsilisä?
Lapsilisää maksetaan perheen jokaisesta lapsesta siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisän maksaa Kansaneläkelaitos.
Julkaistu: 11.3.2010

Terve.fi kysyi vanhemmilta, mihin lapsilisä perheissä menee. Vastauksia tuli jälleen reippaasti. Selvästi lapsilisälle on käyttöä jokaisessa perheessä. Suurin osa lapsilisistä käytetään suoraan lapsen tarpeisiin, kuten vastauksetkin osoittavat.

– Pieni osa säästetään lapselle, muut käytetään lapsen hyväksi.

– Lapsen tilille.

Lapsilisän riittävyydestä on paljon keskustelua. Viikkokisan vastaukset paljastavat, että läheskään joka perheessä lapsilisä ei riitä kaikkeen, mihin sitä tarvitsisi.

– Ihan päivittäisiin kuluihin menee ja 100 euroa joka kuukausi rapsahtaa tilille. Mielestäni se on aivan liian vähän lapsen kuukausittaisiin tarpeisiin varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla.

– Lapsilisä menee normaaliin elämiseen, olisi luksusta jos sen voisi säästää jonnekin.. Enemmänkin voisi tulla tai ainakin pidempään eli lapsen täysi-ikäisyyteen asti.

– Normaaliin elämiseen menee. Lapsilisä yhdestä lapsesta on naurettavan pieni, eikä riitä mitenkään kaikkeen normaaliin lapsen tarpeisiin.

– Meillä lapsilisä käytetään jokapäiväiseen elämiseen ja vauvan tarvikkeisiin. Opiskelijaperheessä säästöön jää vain hyvin vähän pakollisten menojen jälkeen.

Useimmiten lapsilisä menee siis lapsen tarvikkeisiin, eli vaatteisiin, vaippoihin, ruokaan ja muihin asioihin. Lapsilisää säästetään myös tulevaisuutta varten. Lisäksi lapsilisää käytetään perheen muihin kuluihin. Vastauksista ilmenee, että lapsilisäkin tulee todella tarpeeseen, eikä jää taskunpohjalle lojumaan.

– Lapsilisä menee ihan tavalliseen elämiseen, laskujen maksuun ja ruokaostoksiin. Ja esim. lastenvaatehankintoihin.

– Meillä käytetään lapsilisät päivittäisiin kuluihin.

- Vaippoihin ja ruokaan menee joskus olisi tarkoitus laittaa lapsen tilille kaikki lisät heti kun siihen on varaa.

– Ruokaan ja talon rakentamiseen.

Kommentoi »