Terve.fi

Näin paljon velkaa on tuoreella lääkärillä Yhdysvalloissa

Näin paljon velkaa on tuoreella lääkärillä Yhdysvalloissa
Julkaistu: 9.1.2013

American Academy of Pediatricsin eli yhdysvaltalaisen lastenlääkärijärjestön tekemä selvitys koskee vuosia 2006-2010. Kultakin vuodelta tarkasteltiin tuhatta satunnaisesti valittua valmistuvaa opiskelijaa. Kävi ilmi, että kolmella neljäsosalla oli opintolainaa.

Opintolainan määrä nousi 34 prosenttiyksikköä neljän vuoden aikana. Vuonna 2006 tuoreella yhdysvaltalaisella lastenlääkärillä oli keskimäärin 104 000 dollaria opintolainaa ja neljän vuoden päästä jo keskimäärin 139 000 dollaria.

Reutersin uutisessa aiheesta ennakoidaan, että lainan määrä tulee sen kuin kasvamaan.

Ei erikoistumiselle

Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että opintolaina vaikuttaa tuoreiden lääkäreiden urasuunnitelmiin. Velkaisuus saattaa saada lääkärin jäämään perusterveydenhuollon puolelle ja estää erikoistumasta varsinkin sellaisille aloille, joilla tienesti ei ole kovin muhkeaa.

Reutersin uutisessa aiheesta ekonomisti ja terveydenhuollon tutkija Amitabh Chandra Harvardin yliopistosta kommentoi tutkimuksen vahvistavan käsitystä siitä, että perusterveydenhuoltoon tuskin saadaan houkuteltua lisää lääkäreitä luomalla opintolainojen anteeksiantokäytäntöjä. Hänen mielestään kovemmat palkat perusterveydenhuollon lääkäreille toimisivat parempana houkuttimena.

Lähteet: Pediatrics, doi: 10.1542/peds.2012-0411, MedicalXpress, Reuters

Lue myös:

Kommentoi »