Kauneus ja Terveys

Näin päästät irti ikävistä ihmisistä

Näin päästät irti ikävistä ihmisistä
Olet ansainnut ympärillesi sellaiset ihmiset, joilla on sinulle annettavaa ja sinulla on heille annettavaa. Jatkuva altistuminen kielteiselle mielialalle ja valittamiselle heikentää aivojen toimintaa. Lisäksi negatiivisuus tarttuu. Tämän vuoksi on hyvä tarkastella ihmissuhteitaan.
Julkaistu: 20.10.2013

Olet ehkä joissain elämäntilanteissa alkanut ihmetellä, mitä on tapahtunut: Ovatko ystäväsi tai tuttavasi muuttuneet? Vai oletko kenties itse muuttunut?

Ihmissuhteesi eivät tunnu olevan enää samanlaisia kuin aikaisemmin. Aiemmin läheisiltä tuntuneet henkilöt eivät olekaan enää heitä, joiden kanssa haluat tavata yhtä usein. Keskustelunaiheet ovat alkaneet tuntua sinusta yhdentekeviltä, kiinnostuksen kohteet erilaisilta.

Tällaisessa tilanteessa on hyvä pysähtyä pohtimaan ihmissuhteiden merkitystä elämässäsi.

Tunnistatko energiasyöpöt?

Esimerkiksi jokin tapaaminen saattaa olla sinulle kimmoke ryhtyä pohtimaan ihmissuhteitasi. Useimmat tunnistavat ihmistyypin, joka ottaa enemmän energiaa kuin antaa. Voi olla, että tapaamisessa kuuntelet hänen vuodatuksiaan ja elämän haasteitaan, mutta et saa itse lainkaan puheenvuoroa. Kun yrität puhua jotain, sinut keskeytetään.

Tällaisessa tilanteessa on kyse aikasyöpöistä, jotka vievät energiaasi, mutta eivät välttämättä anna sinulle enää mitään. Amerikkalainen tutkija Trevor Blake on todennut, että jatkuva altistuminen kielteiselle mielialalle ja valittamiselle heikentää aivojen toimintaa. Lisäksi negatiivisuus tarttuu. Tämän vuoksi on hyvä tarkastella ihmissuhteitaan.

Näin löydät tasapainon

Ihmissuhteiden kartoittaminen kannattaa tehdä siten, että pohdit kaikessa rauhassa, keitä ihmisiä toivot lähellesi ja läsnä elämääsi päivittäin tai kuukausittain. Sen jälkeen voit tarkastella, keitä on nykyään läsnä elämässäsi, mutta he eivät välttämättä tunnu läheisiltä sinulle. Ja kolmanneksi voit pohtia, keiden haluat olevan läsnä ja lähellä.

Tavoitetila löytyy, kun pohdit kenet ihmisistäsi haluaisit vielä lähemmäksi sinua. Myös energiavaikutus kannattaa ottaa huomioon. Keneltä saat energiaa, kenelle annat energiaa? Ovatko energian saaminen ja antaminen tasapainossa? Mitä voit tehdä, että saat tasapainon ihmissuhteisiin?

Uskalla päästää irti

Väistämättä joudumme kohtaamaan myös henkilöitä, joiden kanssa emme ehkä koskaan tule läheisiksi, vaikka kuinka haluaisimme. Siksi oman asenteen merkitys korostuu. Mitä voit tehdä sinulle energiaa tuovien ihmisten lisäämiseksi elämääsi? Millä tavalla ns. energiasyöppöjen vaikutusta voisi vähentää? Voitko muuttaa olosuhteitasi vai asennettasi? Kyse on usein pienistä muutoksista, joista kasvaa paljon hyvää. Se, mihin kiinnität huomiota elämässä, lisääntyy. 

Joskus on hyvä uskaltaa päästää myös irti. Silloin huomaat, että joku ystävyyssuhde on väistämättä ohi. Se voi tehdä kipeää, mutta samalla lisätä energiaa, koska se vapauttaa sinut ottamaan elämä vastaan sellaisena kuin se eteen tulee. Energiat virtaavat vapaammin.

Kyse ei kuitenkaan ole epäystävällisestä irtiotosta, vaan asioista voi keskustella rakentavasti. Tämän jälkeen on mahdollisuus tehdä tilaa myös uusille ihmissuhteille. Olet ansainnut ympärillesi sellaiset ihmiset, joilla on sinulle annettavaa ja sinulla on heille annettavaa. Vastavuoroinen ihmissuhde on kasvun paikka meille jokaiselle.  Kun päästät irti, otat samalla rohkean askeleen eteenpäin omannäköiseen ihanaan elämään.

Kirjoittaja on kasvatustieteen maisteri ja life coach LCF.

Kommentoi »