Terve.fi

Näin lukeminen edistää terveyttäsi – 6 tieteellistä syytä

Näin lukeminen edistää terveyttäsi – 6 tieteellistä syytä
Jos vielä mietit, kannattaako aloittaa lukemisharrastus, tässä kuusi hyvää syytä tarttua kirjaan.
Julkaistu: 4.4.2016
Lukeminen on hyvä keino rentoutua ja edistää syvällistä ajattelua. Yhden kirjan lukemalla voi matkustaa tuhansien kilometrien päähän tai jopa toisiin maailmoihin. Näiden hyvien puolien lisäksi lukeminen tekee hyvää myös terveydelle.
Bloggari Sadie L. Trombetta listasi Bustle.comissa nämä kuusi tieteellisesti todistettua tapaa, joilla lukeminen edistää terveyttä.

1. Lukeminen voi edistää muistia

Yale’s Haskins Labratoriesin johtajan Ken Pughin mukaan lukeminen toimii eri osissa aivoja kuin elokuvan katsominen tai musiikin kuunteleminen. Lukeminen simuloi aivoista esimerkiksi niitä osia, jotka ovat yhteydessä näköön, kieleen ja assosiatiiviseen oppimiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että lukeminen auttaa pitämään muistin terävänä.
Sen lisäksi, että lukeminen parantaa muistia yleisesti, se voi myös auttaa ehkäisemään Alzheimerin tautia, selviää Rush University Medical Centerissä tehdystä tutkimuksesta. Tutkimuksessa havaittiin yhteys aivojen mentaalisen haastamisen ja hitaamman muistin rappeutumisen välillä. Toisin sanoen: mitä enemmän lukee, sitä paremmin muisti voi.

2. Lukeminen alentaa stressiä

Kun käpertyy hyvän kirjan kanssa sohvan nurkkaan, stressi alkaa hälvetä kuin taikaiskusta. Tämän ilmiön takana on myös tieteellistä taustaa, sillä Mindlab Internationalin tekemän tutkimuksen mukaan vain kuuden minuutin lukeminen voi alentaa stressiä jopa 68 prosentilla.

3. Lukeminen voi olla terapeuttista

Kuluttajien käytöstä tutkivan Cristel Russelin mukaan kirjan uudelleen lukeminen on erittäin hyväksi ihmisille. Kun ihminen lukee suosikkikirjansa uudelleen, hän löytää siitä uusia merkityksiä. Saman kirjan lukeminen uudestaan toisesta perspektiivistä on terapeuttista ja tarjoaa mahdollisuuden myös itsereflektiolle.

4. Lukeminen edistää aivojen toimintaa

Muisti ei ole ainoa aivojen alue, jota lukeminen parantaa. Emory Universityssä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lukeminen tehostaa konnektiivisuutta aivoissa, mikä taas puolestaan edistää aivojen toimintaa. Tutkimuksessa huomattiin myös, että kun ihminen lukee fiktiota, hänen empatiakykynsä paranee.

5. Lukeminen parantaa keskittymiskykyä

Nykyään maailmassa on niin paljon huomion vieviä laitteita ja muita häiriötekijöitä, ettei tarvitse ihmetellä, miksi ihmisten keskittymiskyky on heikompi kuin ennen. Tutkijoiden mukaan lukeminen voi kuitenkin parantaa keskittymiskykyä, ainakin lasten ollessa kyseessä. Kirjojen tarinoiden rakenne (alku, keskikohta, loppu) auttavat lasten aivoja prosessoimaan asioita järjestyksessä ja yhdistämään syyt seurauksiin, mikä puolestaan auttaa ajattelemaan kirkkaammin ja pitämään keskittymiskykyä yllä pidempään.

6. Lukeminen voi pidentää elämää

Harvard Medical Schoolin Family Health Guiden mukaan lukeminen vaatii mentaalista työtä, joka luo uusia yhteyksiä hermosolujen välille. Lukeminen voi jopa luoda eräänlaisen varaston, josta saattaa olla hyötyä myöhemmin elämässä, kun ihminen alkaa menettää aivosolujaan.
Lähde: Bustle.com
Kommentoi »