Terveys

Näin kylvetät vastasyntyneen vauvan

Vastasyntyneen vauvan kylvettäminen onnistuu helposti, kun vain muistaa muutaman ohjeen.

1.2.2011 Terve.fi

Vauvan kylvettäminen voi jännittää uusia vanhempia. Pesuhetket ovat kuitenkin tärkeä osa vauvan hoitoa ja hygieniaa.

10 vinkkiä onnistuneeseen kylpyhetkeen:

  1. Käytä vauvan kylvettämisessä ammetta tai pesuvatia.
  2. Ennen varsinaisen kylvettämisen aloittamista varmista, että kaikki kylvettämisen aikana tarvitsemasi tarvikkeet ovat käden ulottuvilla ammeen lähettyvillä.
  3. Huolehdi myös, että huone, missä vauva kylvetetään, on lämmin.
  4. Sopiva vedensyvyys on 5-8 senttimetriä, joten älä täytä allasta liian täyteen.
  5. Täytä vauvan ammetta ensin kylmällä vedellä, jonka päälle lasket lämmintä vettä. Tällä varmistat, ettei pesuvedestä tule liian kuumaa. Oikea pesuveden lämpötila on vauvan kehon lämpötila, eli se ei saa omassa kädessä tuntua liian kylmältä tai kuumalta. Voit kokeilla veden lämpötilaa ranteen sisäpinnalla tai kyynärpäällä, jotka aistivat lämpötilan herkemmin ohuemman ihon ansiosta. Lämpömittarin käyttökään ei ole missään nimessä kiellettyä.
  6. Pikkuvauvat vilustuvat herkästi, joten älä pidä vauvaa tarpeettoman kauan ilman vaatteita. Kääri hänet esimerkiksi pyyhkeeseen ennen kylvettämistä.
  7. Kun aloitat kylvettämisen, laske vauva ammeeseen varovaisesti siten, että jalat osuvat veteen ensiksi. Anna lapsen tottua veteen vähitellen.
  8. Kastele vauvaa varovasti toisella kädellä (kädellä, joka ei tue vauvan päätä. Älä hiero tai hankaa vettä vauvan ihoa vasten.
  9. Useimmat vauvat pitävät kylvettämisestä ja vedestä. Tee kylvettämisestä mukava tapahtuma ja puhu koko ajan pesun yhteydessä.
  10. Kun kylpyhetki on ohi, nosta vauva nopeasti ammeesta pois ja kääri hänet kuivaan pyyhkeeseen. Kuivaa vauvan iho huolellisesti. Erityisesti kaikki ihopoimut ja taipeet tulee käydä läpi tarkasti. Taipeisiin jäävä kosteus voi helposti aiheuttaa vauvalle sieni-ihottumaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi