Kauneus & Terveys

Näin jumppaat aivojasi

Näin jumppaat aivojasi
Älystä huolehtimista tarkastellaan usein Omega-3 rasvahappojen, riittävän unen tai ruokavalion kannalta. Älystä huolehtiminen on kuitenkin paljon laajempi kokonaisuus kuin pintapuolisesti voisi kuvitella.
Kuvat Thinkstock

Miten opit ja miellät asioita?

Jokaisella on ominainen tapa oppia. Pelkästään oman oppimistavan tunnistaminen, ymmärtäminen ja kehittäminen ovat omasta älystä, itsestä huolehtimisen peruskiviä. Kun oma oppimistyylisi, eli luonnollinen tapasi käsitellä ja mieltää esimerkiksi kirjatietoa, kokemuksia, ajatuksia, tunteita tai henkistä elämääsi on sinulle selvä, silloin arjessasi tyylillesi ominainen älykkyys, kekseliäisyys ja luovuus ovat myöskin aktiivisesti läsnä.

Samalla innostuksesi, inspiraatiosi ja luonnollinen kehittymisesi saavat luovia muotoja niin ihmissuhteissa kuin työssäkin.

Ei vain se mitä ajattelet, vaan miten ajattelet

Mielessämme ja tunteissamme liikkuu paljon sellaista, mikä on mukanamme tottumuksen tai arjen voimasta. Tämä on sitä kuuluisaa “arkea”, jossa kauppareissuja, ruokailutottumuksia ja illanviettoja toistetaan monesti siksi, että niin on useimmiten tehty tai että “se nyt vain on yksinkertaisesti helpompaa”. Ei tarvitse niin kovasti miettiä, kun on kiire. Ominaista tälle arkiajattelulle on se, että se on automaattisempaa ja sen voimana on tottumus. Sitä harvemmin kyseenalaistetaan.

Tässä ei siis ole mitään vikaa. Erotuksena tälle on arkea muuttava ajattelu eli se todellinen aivojumppa, joka rikkoo arjen autopilotin. Aivojumpan voi aloittaa vaikka seuraavilla kysymyksillä: Miksi katson tätä ohjelmaa uudestaan ja uudestaan? Mitä minä oikeasti saan liikunnasta? Miksi syön tätä ruokaa (olipa se terveellistä tai ei)? Mitä tai kenen tarkoitusta palvelen työssäni, yhteisössäni, ihmissuhteissani tai arjessani? 

Jos näiden kysymysten äärelle todella pysähtyy, pysähtyy myös autopilotti ja arki hetkeksi. Todella pysähdyttyäsi saatat huomata, että siirryt myös ajattelusta tuntemiseen. Päästä sydämeen. Kun sydän ja pää asettuvat aidosti näiden kysymysten äärelle, alkaa arjen reittikartan välitön uudelleenohjelmointi. Pysähtyminen on omien toiminta- ja ajattelutapojen uudelleen tarkastelua ja -järjestelyä.

Isommat painot, kiitos!

Jos haluat nostaa panoksia älysi – ajatustesi ja sydämesi – kuntokuurilla, mieti millä tavalla tunnet vaikkapa oman hyvinvointisi, työsi tai ihmissuhteittesi tilanteen. Tunteittesi ja loogisen ajatustyön yhteistyössä vanhojen tottumusten kyseenalaistaminenkin on erilaista.

Voit kysyä itseltäsi seuraavasti: Miten ajattelen tai miten minun pitää / pitäisi ajatella itsestäni verrattuna siihen, mitä tunnen, kun ajattelen itseäni? Mitä ajattelen tai mitä minun pitää/pitäisi ajatella työstäni verrattuna siihen, miten koen työni aidosti? Millaiseksi koen oman paikkani maailmassa, ihmissuhteissa tai kotona verratuna siihen, miten minun pitää/pitäisi kokea ne?

Äly ei ole vain aivoissa

Kuten edellä, aivojumppa ei ole vain ajatuksia. Kun ajatusten rinnalle tulee sisäinen kokemuksesi, eli tunteesi työhön tai terveyteen liittyen, tieto voi sitä tukea, mutta se ei ole koko älykkyyden kuva. Tunteiden ja kokemustesi kanssa tietokin näyttäytyy erilaisena. Kun koet olevasi onnellinen, kalenteriin merkitty siivouspäivä tai haasteellinen tapaaminen töissä näyttäytyvät eri tavalla, kuin silloin, jos et ollenkaan koe olevasi onnellinen.

Siten älysi on paitsi tietoa, myös tunnetta. Tunteittesi tunnistaminen ja niiden kuuleminen antaa aivan erilaiset vastaukset elämässäsi kuin pelkkä tieto. Aito tunne johdattelee sinut kohti todellista itseäsi, oman lahjakkuutesi äärelle.

Kuinka älykäs oletkaan!

Kun koet ja ymmärrät itsesi tunteiden sekä ajatusten tasolla, ymmärrät itseäsi paljon paremmin. Tätä kutsutaan itsetuntemukseksi. Hyvän itsetuntemuksen vahvistaminen on älyn boot camp. Olet luonnostasi älykäs ja lahjakas, koska olet yksilö. Eräs tänäkin päivänä vallalla oleva virhekäsitys yksilöllisten ja aitojen ihmisten maailmassa on pohjimmiltaan se, että meidän pitäisi olla samanlaisia kuin toiset. 

Ohitamme suuren lahjan, kun ohitamme sisältä kumpuavan arkemme näkemisen yksilöllisellä ja meille ominaisella tavalla. Älykkyys on siten syystäkin yksilöllistä: Sinulla on näkökulma elämään, mitä kenelläkään toisella ei ole. Kun koet yksilöllisyytesi vahvemmin, alat saamaan luonnollisia voimiasi aivan eri tavalla käyttöösi. Se on ensisijaisesti sinun lahjasi. Sinun kokemuksesi. Sinun kykysi.

Lahjojesi käyttäminen on parasta älykkyydestä huolehtimista

Kun käytät täydemmin ominaista lahjaasi, tapaasi oppia, tuntea, eli olla älykäs, olet automaattisesti luova. Samalla pystyt näkemään ja kokemaan arkesi ja elämäsi aivan toisella tavalla inspiroivana kuin ilman lahjojasi.

Mitä aidompi on oivalluksesi itsestäsi (älystäsi), sitä suuremman lahjan annat itsellesi. Lahja on hyödyksi myös toisille. Kun näyttäydyt itsenäsi, on muilla mahdollisuus vasta silloin nähdä sinut sellaisena kuin olet. Siinä mahtavin läsnäoloharjoitus ikinä!

Paljasta älykkyytesi

Älykkyys ei ole koskaan piilossa, eivätkä älykkyyden määrä tai laatu ole koskaan keskenään sellaisenaan vertailukelpoisia. Älykkyyden – ajattelun ja sydämen – huolehtimisen muoto on olla aidosti sinä ja omalla tavallasi esillä. Se on sinun persoonasi valo. Valosi inspiroiva voima on tärkeää paitsi sinulle itsellesi, myös meille muille.

"Creativity is contagious, pass it on.” ~ Albert Einstein

Kirjoittaja on tietoisuusvalmentaja ja filosofi.

Lue myös:

Julkaistu: 12.6.2014
Kommentoi »