Terve.fi

Näiden syöpien havaitseminen helpottuu tulevaisuudessa huomattavasti

Näiden syöpien havaitseminen helpottuu tulevaisuudessa huomattavasti
Julkaistu 28.9.2012

Alkuperäisessä tutkimuksessa havaittiin, että testi näytti oikean tuloksen 95 prosentilla tutkimukseen osallistuneista potilaista, mukaan lukien ne potilaat, joiden rintasyöpä ja keuhkosyöpä olivat vasta niin varhaisessa vaiheessa, ettei oireita tavallisesti vielä havaita.

Yhdysvaltalaistutkijat kertoivat olevansa lähellä myös sellaisen testin kehittämistä, jolla voitaisiin todeta haimasyöpä.

Testi toimii siten, että se tunnistaa kehossa tapahtuvan entsyymitoiminnan lisääntymisen, mikä viittaa sairauteen. Kun potilaan verestä tai virtsasta saadut entsyymit sekoitetaan tiettyjen aminohappojen ja väriaineen kanssa, syövät saavat aikaan tietynlaisen kuvion.

Tutkijoiden mukaan testistä tällä hetkellä eniten hyötyvät ovat riskiryhmään kuuluvat ihmiset, kuten runsaasti tupakoivat sekä ne, joiden suvussa on todettu syöpää.

– Ideana on, että riskiryhmään kuuluvat voisivat käydä lääkärinsä vastaanotolla kerran neljännesvuodessa tai kerran vuodessa osallistumassa verikokeeseen. Näin tiedettäisiin hyvin varhaisessa vaiheessa, jos he ovat sairastuneet syöpään, tutkijat selittävät.

Testi voidaan tehdä uudestaan lyhyen ajan sisällä, kertovat tutkijat. Jos syöpä varmistetaan, diagnostiset kuvaukset voidaan aloittaa paljon aiemmin kuin normaalisti.

Kommentoi »