Terve.fi

Myyräkuumeen oireet

Myyräkuumeen oireet
Myyräkuumeen oireet - miten tunnistat taudin? Asiantuntijamme kertovat myyräkuumeen diagnoosista.
Julkaistu: 5.4.2018

Myyräkuumeen itämisaika on 14-21 vuorokautta. Tauti alkaa äkillisellä korkealla kuumeella ilman hengitystieoireita. Seuraavina päivinä ilmenee päänsärkyä, pahoinvointia ja toisinaan oksentelua. Selkä- ja vatsakivut ovat myös tavallisia oireita. Kuume kestää noin 4-7 päivää. Kuumevaiheen loppupuolella yleensä virtsamäärät vähenevät ja paranemisen yhteydessä nähdään ohimenevää runsasvirtsaisuutta.

Tyypillisimmät oireet myyräkuumeessa ovat kuume, päänsärky, selkä- ja vatsakivut, pahoinvointi sekä oksentelu. Myyräkuumeelle tunnusomainen akuutti likinäköisyys kehittyy noin kolmasosalle potilaista. Noin viidesosalla potilaista on joko ripulia tai hengitystieoireita. Suurentunut kreatiniiniarvo todetaan yli 90 %:lla potilaista, trombosyyttien vähäisyys 50-75 %:lla ja virtsassa todetaan valkuaista 80 - 90 %:lla. Verivirtsaisuutta, anemiaa tai kohonnutta valkosolumäärää on kutakin joka toisella myyräkuumepotilaalla. Maksaentsyymiarvot ovat koholla noin kolmasosalla. Puolella potilaista CRP-arvo on suurentunut. Sokkisia potilaista on alle 5 %. Yli 90 %:lla vaikeaoireisista potilaista todetaan triadi 1) kuume, 2) selkä-, vatsa- tai pääkipu sekä 3) viitteet munuaisoireista (munuaisaffiisio).

Myyräkuumediagnoosi tehdään kliinisten oireiden ja laboratoriotutkimusten perusteella. Avohoidossa ensivaiheen laboratoriotutkimuksina määritetään potilaalta perusverenkuva ja trombosyytit (PVKT), CRP, P-Krea, U-KemSeul. Puumala-virus voidaan varmistaa taudinaiheuttajaksi akuuttivaiheen näytteestä todettavien viruksen vasta-aineiden perusteella. Tämä helpottaa erityisesti taudinkuvaltaan poikkeavien tapausten diagnosointia. Erotusdiagnostiikassa täytyy huomioida seuraavat taudit: muut akuutit virus- ja bakteeri-infektiot, muut akuutit munuaistulehdukset, akuutti vatsa- ja aivokalvotulehdus. Osassa laboratorioita on saatavissa pikatesti myyräkuumevasta-aineille.

Lähteet:

Mäkelä S. Myyräkuume (nephropathia epidemica), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Lumio J. Myyräkuume, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »