Estä myyräkuume

Estä myyräkuume
Myyräkuumeeseen sairastutaan eniten marras-tammikuussa. Näin ehkäiset tautia tehokkaimmin!
Julkaistu 5.7.2017

1. Siivoa lämpimällä säällä. Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus säilyy ja tarttuu viileällä säällä helpommin. Mökki ja liiteri kannattaa siivota lämpimänä päivänä.

2. Älä pöllytä. Myyräkuume leviää metsämyyrän ulosteista, varsinkin virtsapölystä, joka kuivuneena saattaa kulkeutua hengitykseen huomaamatta. Kun siivoaa sisällä, ei kannata tomuttaa paikkoja liikaa.

3. Hakkaa halot ulkona. Liiterissä pilkkominen on yksi varmimmista keinoista saada myyräkuume.

4. Käytä hengityssuojainta. Ne eivät anna varmaa suojaa, mutta niitä kannattaa käyttää, jos on kroonisia ongelmia sydämessä, verenpaineessa tai munuaisissa.

5. Älä imuroi. Laitteen imu vain nostaa papanat pölynä ilmaan.

6. Desinfioi. Papanat ja virtsaläikät kannattaa aina siivota kostealla liinalla. Se kannattaa vielä kastaa desinfioivaan puhdistusaineeseen.

7. Tuki reiät mökissä. Laita esimerkiksi pienisilmäistä (5–6 mm) rautalankaverkkoa seinän ja vesikaton väliin. Se pitää myyrät ulkona.

8. Älä tupakoi. Tupakointi on tilastollisesti suurin yksittäinen riski saada myyräkuume. Tupakoimattomien keuhkot toimivat paremmin. Niiden värekarvat ehtivät usein kuljettaa viruksen saastuttaman pölyn keuhkoista pois ennen kuin se aiheuttaa infektion.

9. Vältä ibuprofeenia. Jos sairastut, ota särkyyn parasetamolia. Se on ystävällisempää munuaisille.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 7/2017.

Kommentoi »