
Muutakin kuin makkaraa
Grillatun ruuan maine kesäkilojen tuojana on syyttä saatu. Kun grillille valitaan muutakin kuin makkaraa ja lihan tai kanan kyytipojaksi kermaperunoiden sijaan monipuolisesti vihanneksia ja kasviksia, ei kilojen kertymisestä tarvitse huolehtia – tai ainakaan siitä ei tarvitse syyttää grillailua.
Kokoamamme vaihtoehtoiset grilliherkut saavat veden kielelle ja tuovat vaihtelua makkaranpurentaan. Näistä ohjeista löytyy omansa niin lihan ystäville, broileria haluaville kuin kasvislinjaan luottavillekin.
Lihan ystäville: Porsaanleikkeet, bataatti-ananasvartaat ja mangokastike
400 g Florida- marinoituja porsaan leikkeitä
1 iso bataatti
1/2 ananas
2 rkl seesamöljyä
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
Mangokastike:
1 prk (200 g) kermaviiliä tai ruokajogurttia
3 rkl mangochutneya tai mangososetta
2 tl currya
1 tl chilijauhetta
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Kuori ja leikkaa bataatti sekä ananas kuutioiksi. Poista ananaksen kova keskiosa. Pistele kuutiot vuorotellen vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Sekoita öljyt keskenään ja sivele seosta vartaiden pintaan. Grillaa vartaita miedolla lämmöllä välillä öljyllä valellen parikymmentä minuuttia, kunnes bataatti on kypsää. Mausta suolalla. Pyyhkäise marinadi leikkeiden pinnasta ja leikkaa reunanauha kolmesta kohtaa poikki. Grillaa pihvejä noin 4 minuuttia välillä käännellen. Sekoita mangokastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku. Tarjoa Florida-pihvit ja bataattiananasvartaat mangokastikkeen kera.
Kevyen kesäinen broilerivaihtoehto: Broilerisalaatti ja passionkastiketta
500-600g pippurisia broilerin ohutleikkeitä
1 kg tuoreita kesän vihanneksia
(esim. paprikaa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, munakoisoa)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
1 l pestyjä, kuivattuja salaatinlehtiä
suolaa
rouhittua mustapippuria
ripaus sokeria
Halkaise tomaatit ja leikkaa muut vihannekset noin puolen sentin viipaleiksi. Sivele kasvisten pintaan hieman oliiviöljyä. Grillaa kasvikset kypsiksi (noin 10 minuuttia) ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Laita kasvikset syrjään odottamaan. Grillaa leikkeet kypsiksi ja viipaloi ne. Sekoita kulhossa etikka ja öljy. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Revi pesty salaatti ja pyörittele kulhossa niin että salaatti kostuu kokonaan. Kokoa salaatti, vihannekset ja broilerinleike kauniiksi salaatiksi. Tarjoa passionkastikkeen ja tuoreen leivän kera.
Passionkastike
1/2 dl kevytmajoneesia
2 rkl omena- tai appelsiinituoremehua
2 passionhedelmää
suolaa
rouhittua mustapippuria
Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha lusikalla. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Kasvislinjaan luottaville: Appelsiinimarinoitu kesäkurpitsa-tomaattisalaatti
2-3 pientä kesäkurpitsaa1 rkl rypsiöljyä6 kirsikkatomaattia2 nippusipulia
Kastike:
1 pieni valkosipulinkynsi½ appelsiinin kuori ja mehu1 rkl balsamietikkaa
tuoreita timjaminlehtiäripaus chilijauhettasuolaa, pippuria
Viipaloi kesäkurpitsat ja pyöräytä ne kevyesti öljyssä. Grillaa kurpitsaviipaleet parilalevyllä, jolloin saat niihin kauniit raidat. Leikkaa nippusipulit varsineen viipaleiksi, hienonna valkosipulinkynsi. Raasta pestyn appelsiinin kuoresta hienoa raastetta ja puserra puolikkaasta mehu.Sekoita kastikeainekset esimerkiksi lasitölkissä ravistaen.
Yhdistä paahdetut kurpitsaviipaleet, kirsikkatomaatit ja viipaloidut sipulit kastikkeeseen kahdella lusikalla nostellen. Anna salaatin mielellään hetken aikaa vetäytyä.Tarjoa salaatti lämpimänä tai kylmänä täysjyväleivän kanssa.