Sairaudet

Muistista kannattaa pitää huolta ajoissa

Muisti tekee sinusta sinut. Muun muassa tästä syystä muististaan kannattaa pitää huolta koko elämänsä ajan. Säännöllinen liikunta on hyvä teko muistisi parhaaksi.

Teksti Taru Jussila
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Muistiin säilötään tietoja, taitoja ja tapahtumia, jotka auttavat meitä joka hetki elämässämme. Muistiin kätkeytyy ihmisen koko identiteetti: se, minkä kaiken summana olet juuri Sinä. Muisti on ainutkertainen instrumentti.

Ilman sitä kadotamme paljon itsestänne. Tästä syystä muististaan kannattaa pitää huolta läpi elämänsä.

Muistivaikeudet ovat lisääntymässä, muun muassa siitä syystä, että ihmiset elävät entistä pidempään. WHO on arvioinut, että muistisairaiden määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa on yli 120 000 etenevään muistisairauteen sairastunutta. Vuosittain diagnoosin saa yli 13 000 suomalaista.

Muistivaikeudet eivät aina johdu varsinaisesta muistisairaudesta, kuten sairastumisesta Alzheimerin tautiin. Taustalla voi olla esimerkiksi B1- tai B12-vitamiinin puutos, kilpirauhasen vajaatoiminta, masennus ja työuupumus.

Jokainen unohtaa, se on normaalia 

Muistisairauksia ei kannata pelätä, mutta niiden riskiä kannattaa pyrkiä pienentämään. Lisäksi kannattaa muistaa, että jokainen unohtaa ja unohtelee elämässään joskus, jopa päivittäin.

Muistivaikeuksista voidaan puhua siinä vaiheessa, kun unohteleminen ja muistamattomuus lisääntyvät entisestä ja alkavat haitata arkea.

Yksistään stressaavat tilanteet ja elämänmuutokset, kuten työpaikan menetys tai avioero, voivat aiheuttaa lisääntyneitä muistioireita.

Pidä huolta itsestäsi! 

Muististasi pidät parhaiten huolta pitämällä huolta itsestä. Terveelliset elämäntavat suojaavat myös aivoja. Aivoterveyden suojatekijöitä ovat muun muassa liikunta, terveellinen ruokavalio, vilkas sosiaalinen elämä ja riittävät yöunet.

Liikunta vaikuttaa kaikenikäisillä suotuisasti aivojen hyvinvointiin ja muistin toimintaan, muun muassa lyhytkestoisesti heti liikuntasuorituksen aikana ja jälkeen. Lisäksi se vaikuttaa pitkäkestoisesti aivojen toimintakykyä ylläpitäen ja muistisairauksia ennaltaehkäisten. Fyysinen aktiivisuus pienentää muistisairauden riskiä tai voi ainakin siirtää sairastumista kauemmas tulevaisuuteen.

Aivoterveellisen liikunnan ei tarvitse olla hikirääkkiä, vaan kaikki arjen aktiivisuus on liikuntaa: kuten pihatyöt, siivous, marjastus ja sienestys, jopa ikkunaostoksilla kierteleminen.Muistathan, että liikunta on lääke ja ennaltaehkäisijä myös moneen muuhunkin vaivaan ja sairauteen. Aivoterveyden ohella se tulee muun muassa sydänterveyttä kaikenikäisillä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi