Treeni ja ravinto

MTV3: Punainen liha on terveysriski

Varsinkin jatkokäsitellyn, prosessoidun punaisen lihan syöminen kasvattaa riskiä saada syöpä tai muu sairaus, sanoo professori Jussi Huttunen MTV3:n nettisivuilla. Hän vieraili aiemmin Huomenta Suomi -lähetyksessä.

1.12.2011 Terve.fi

Huttunen on ansioitunut suomalaisen terveydenhuollon vaikuttajana ja kansanterveyden edistäjänä.

Professori muistuttaa syöpäjärjestöjen suosituksesta, jonka mukaan punaista lihaa saisi syödä vain 300 grammaa viikossa. Suomalainen syö kuitenkin jo päivässä noin 200 grammaa. Lihansyönnin haittoja on saatu selville pitkissä seurantatutkimuksissa.

Huolestuneena professori on seurannut keskustelua karppauksesta eli vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, jossa suositaan muun muassa lihaa.

Huttusen mukaan vähentäminen ja kalan ja kanan suosiminen parantaisi terveyttä.

Huttunen laskee suomalaisten merkittävimpien terveysriskien joukkoon punaisen lihan lisäksi alkoholin. Se voimistaa syöpäriskiä sekä altistaa aikuisiän diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille. Naisilla kasvaa etenkin rintasyöpäriski, kaikilla alttius suolistosyövälle.

Kohtuukäyttöä Huttunen ei tuomitse, mutta muistuttaa, ettei sitä kannata turhaan pitää terveellisenäkään.

Lue lisää:Karppaus ja oikeiden rasvojen syöntiNaisen sydän vaatii erityishuomiotaKannattaako karppaus – lue suomalaistutkimuksen tulosProsessoitu liha on epäterveellistä

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt