Miten lievittää makeanhimoa?

Miten lievittää makeanhimoa?
Herkkuhimo on tavallinen kuukautisia edeltävä PMS-oire, jota voi useimmiten lievittää helpoin konstein.
Julkaistu 27.5.2015

Taas se aika kuukaudesta ja minua vaivaa jatkuva makeanhimo. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varpu Ranta lohduttaa, etten ole ongelmani kanssa yksin. Herkkuhimo on yksi mahdollinen kuukautisia edeltävä­ PMS- eli premenstruaalioire. Niitä on jopa­ 80–90 prosentilla naisista.

Herkkuhimoa voi esiintyä yksittäisenä oireena, mutta­ sen lisäksi voi olla muita tyypillisiä PMS-oireita, kuten ärtyneisyyttä, rintojen arkuutta, turvotusta­ ja päänsärkyä.

– Suurimmalla osalla naisista PMS-oireet ovat lieviä. Varsinaisesta premenstruaalioireyhtymästä puhutaan, kun oireet ovat niin hankalia, että ne haittaavat normaalia päivittäistä elämää. Näin on noin viidenneksellä naisista.

Kylläisyyshormoni menee sekaisin 

PMS-oireilun syytä ei tiedetä, mutta se liittyy normaaliin kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien­ alettua. Oireilulle herkistää kuukautiskierron loppu­puolella erittyvä keltarauhashormoni eli progesteroni, jonka ­arvellaan vaikuttavan aivojen välittäjäaineiden kuten ­serotoniininn aineenvaihduntaan.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, että kuukautiskierrolla tiedetään olevan vaikutusta myös kylläisyyshormonina tunnettuun leptiiniin. Leptiini on yksi syömisen säätelyyn osallistuvista hormoneista, jota erittyy pääasiassa rasvakudoksesta. Kun veren leptiinipitoisuus lisääntyy, aivot saavat viestin kylläisyyden tunteesta.

– Voi olla, että leptiinin toiminta on epätasapainossa muutaman päivän ennen kuukautisia. Silloin aivot eivät saa viestiä elimistön kylläisyydestä, Partanen selittää.

Perimä vaikuttaa mieltymyksiin 

Joku himoitsee herkuttelupäivinä makeita, toinen suolaisia herkkuja. Usein ajatellaan, että esimerkiksi meetvurstin himo voisi olla merkki elimistön suolan puutteesta.­ Partasen mukaan mielihaluista ei kuitenkaan voi päätellä­ ­mitään elimistön ravitsemustilasta.

– Pikemminkin on kyse geeniperimästämme. Se ohjaa, olemmeko persoja suolaisille vai makeille ruoille.

Partanen lohduttaa, että kuukautisia edeltävät herkuttelypäivät eivät yleensä romuta perusterveellistä ruokavaliota,­ jos herkuttelu rajoittuu 2–3 päivään. Viikon herkuttelu voi jo vaikeuttaa painonhallintaa.

– Jos herkuttelu on iso ongelma, hankaliksi päiviksi on hyvä järjestää mielekästä tekemistä, ettei ole aikaa juosta jääkaapilla, Partanen sanoo.

Apua B-vitamiineista 

Herkkuhimo on harvoin PMS-oireena niin hankala, että­ pelkästään sen vuoksi hakeuduttaisiin lääkäriin. Vaikea PMS-oireyhtymä voi vaatia lääkehoitoa. Esimerkiksi SSRI-lääkkeillä eli selektiivisillä serotoniinin takaisin­oton estäjillä voidaan lievittää hankalia psyykkisiä PMS-oireita. Teho perustuu siihen, että lääke lisää ­serotoniinin pitoisuutta keskus­hermostossa.

Lieviä oireita pystyy helpottamaan kotikonstein.

– Enemmän lepoa ja liikuntaa, vähemmän kahvia,­ ­alkoholia, raskaita aterioita­ ja turvotusta ­aiheuttavaa suolaa, Ranta­ listaa keinoja.

Herkku­himoa voi lievittää B6-vitamiinilla ja kalsiumilla. Jonkin verran on saatu­ näyttöä myös D-­vitamiinin, raudan ja sinkin tehosta.

Koska PMS-oireiden tarkkaa syytä ei tunneta, ei tiedetä,­ miten ravinto­aineet lieventävät oireita.­Asiantuntijoiden ­mukaan vitamiini- ja ­hivenainelisää kannattaa kokeilla, sillä niistä ei ole suositeltuina annoksina haittaakaan.

Kommentoi »