Hammasharjan harjakset eivät pääse tiukkoihin hammasväleihin, jolloin plakkia pääsee kertymään hampaiden väliin aiheuttaen kariesta ja hampaan tukikudosten ongelmia, gingiviittiä sekä parodontiittia.
Hammaslankoja on monenlaisia ja monen vahvuisia, litteitä, pyöreitä, vahattuja ja vahaamattomia. Sopiva hammaslanka löytyy yleensä vain kokeilemalla. Hammasvälejä suositellaan puhdistettavan kerran päivässä hammasvälikarieksen eli reikien ehkäisemiseksi.
Puhdistuksen tulisi tapahtua mielellään ennen hampaiden harjausta, jotta hampaiden harjauksessa käytetty fluori jäisi hammasväleihin mahdollisimman pitkäksi aikaa. Markkinoilla on nykyisin myös ns. lankaajia vaihdettavilla lankapäillä. Lisäksi on olemassa oma lanka siltahampaille sekä ns. super-floss-lanka oikomishoidossa olevalle, jolla on kiinteät kojeet suussa. Hammasvälejä langattaessa lanka tulee viedä kummankin hampaan pinnan myötäisesti ientaskun pohjaan asti ja nostaa sieltä plakkia pois.
Hammasvälit voidaan puhdistaa myös hammastikulla. Hammastikun käyttö on suositeltavaa silloin, kun hampaiden välit ovat niin leveät, että hammaslanka on käytännössä liian kapea ja hammastikku mahtuu hammasväliin hyvin. Hammastikun malli ja koko tulisi olla mahdollisimman lähellä hammasvälin kokoa, jotta se puhdistaisi tehokkaasti. Hammastikku on hyvä kostuttaa vedessä ennen sen käyttöä; tämä ehkäisee hammastikun katkeamista ja rikkoontumista hammasväliin. Jos vettä ei ole saatavilla, sylkikin sopii kostuttamiseen. Tikkua käytettäessä tikun leveä kanta tulee ientä vasten. Tikulla tulisi hangata kutakin hammasväliä noin kymmenen kertaa.
Hammasväliharja sopii potilaille, joilla on suurehkot tai avoimet hammasvälit. Hammasväliharja on pullonharja pienoiskoossa ja niitä löytyy erikokoisina ja -mallisina. Hammasväliharjaa käytettäessä harja viedään hammasväliin ja sillä harjataan kummankin hampaan pinta.