Terve.fi

Mitä sinun tulee tietää hinkuyskästä

Mitä sinun tulee tietää hinkuyskästä
Hinkuyskä on harvinainen, mutta se voi olla hyvin vaarallinen tauti. Lue lisää hinkuyskän oireista.
Julkaistu: 21.7.2012

Hinkuyskä on hyvin harvinainen sairaus, mutta ainakin Yhdysvalloissa on tällä hetkellä enemmän hinkuyskätapauksia kuin vuosikymmeniin. Koska hinkuyskä voi olla vaarallinen, on hyvä tarkistaa, että tietosi ovat ajantasalla.

Mikä hinkuyskä?

Hinkuyskän aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri, joka tulehduttaa hengitystiet. Hinkuyskä on vakava sairaus, joka saattaa olla hengenvaarallinen nuorille lapsille. 90 prosenttia hinkuyskätapauksista todetaan kehitysmaissa. Hinkuyskä leviää pisaratartuntana erittäin helposti.

Mitä hinkuyskä voi aiheuttaa?

Alle puolivuotiailla lapsilla on suurin todennäköisyys saada pahoja komplikaatioita hinkuyskäbakteerista. Mahdollisia komplikaatioita ovat keuhkokuume, pyörtyily, kohtaukset ja voimakkaasta yskimisestä aiheutuneet tyrät ja katkenneet kylkiluut. Koska vauvoilla on huonompi vastustuskyky, nämä komplikaatiot voivat olla hengenvaarallista. Tämän takia hinkuyskärokote on erittäin hyvä vaihtoehto.

Hinkuyskän oireet

Hinkuyskän selkein oire on väkivaltaisen kova yskiminen. Tästä yskimisestä johtuu hengityksen ”hinkuminen”, eli ääni joka kuuluu, kun ihminen yrittää hengittää yskänkohtauksen aikana. Hengitysvaikeudet voivat johtaa oksenteluun, pyörtymiseen ja tukehtumiseen. Ensimmäiset hinkuyskän oireet kuitenkin muistuttavat hyvin paljon tavallista flunssaa. Noin viikko tartunnan jälkeen alkavat yskänkohtaukset ja muut vakavammat oireet. Hinkuyskä kestää yleensä viikosta jopa 10 viikkoon.

Rokote

Hinkuyskärokote annetaan lapsille 2:n, 4:n, 6:n, 15–18 kuukauden ja 4–6 vuoden iässä. Tämä lisäksi kannattaa ottaa tehosterokotteita 11–64-vuoden iässä.

Lähde: Msnbc.com

1 kommentti