Hyvinvointi

Mitä seksuaaliterapiassa todella tapahtuu?

Psyko- ja seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen tietää, että terapiassa riidellään välillä rajusti, mutta sen jälkeen ilmassa voi olla paljon helpotusta.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Pia Inberg
1.9.2017

“Kun pariskunta tulee terapiaan, ongelmat ovat usein isoja. Seksielämää saattaa hankaloittaa se, että lauetaan väärään aikaan tai se ei onnistu lainkaan. Suhteessa saattaa olla haluttomuutta, tai toinen haluaa toista enemmän seksiä.

Useimmiten rakastellaan vähemmän halua­van ehdoilla. Se voi aiheuttaa kitkaa. Onkin hyvä pohtia, onko se oikein. Jonkinlainen kompromissi olisi hyvä löytää."

Seksiongelma voi johtua mustasukkaisuudesta

“Terapiassa pohditaan, mistä tilanne johtuu ja mitä sille voi tehdä. On sallittua haluta, mutta on myös sallittua olla haluamatta.

Seksiin ja seksuaa­lisuuteen liittyvä ongelma on usein oire jostain muusta. Taustalla voi olla rajua riitelyä, musta­sukkaisuutta, pettämistä tai jopa väkivaltaa. Pienetkin loukkaukset saattavat näkyä seksielämässä.

Seksiin vaikuttaa myös väsyminen arkeen. Kun lapset valvottavat ja on työhuolia, ei jaksa keskittyä puolisoon. Haluista puhuminen tuntuu kaukaiselta, jos mielessä on vain päivästä selviäminen.

Toisilla seksuaalisuus voi piiloutua haastavassa elämänvaiheessa. Toisilla seksi ja läheisyys taas auttavat päästämään irti huolista."

Olenko ilman seksiä koko elämäni?

“Hätäännys iskee, kun seksielämä lakkaa toimimasta. Moni alkaa pelätä, että seksi on olematonta koko loppu­elämän. Parisuhteen tila ja jatkuminen saattavat mietityttää. Silloin on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Avun tarjoajilla on monenlaisia koulutustaustoja. Kannattaa kiinnittää niihin huomiota.

Vain toisen ehdoilla eläminen näkyy suhteesta. Vastaanotolla se osapuoli, joka ei ole koskaan saanut päättää seksistä, saattaa avautua. Purkauksen jälkeen ilmassa on usein helpotusta ja kauhistusta. Määräävämpi osapuoli saattaa todeta: Miksi et ole koskaan kertonut tätä?

Joillekin riittää muutama käynti. Sen jälkeen asiaa käsitellään kotona. Viisi käyntiä avaa tilannetta jo paljon, mutta pysyviä muutoksia saa, kun käy terapiassa pidempään.

Vaikka asioita voi tehdä eri tavalla vain päättämällä toimia niin, pysyvän muutoksen saavuttaminen on hankalaa ilman apua."

Terapiassa voidaan riidellä rajusti

“Tunteet nousevat usein pintaan terapiassa, ja joskus riidellään rajusti. En ole sovittelijan roolissa, mutta jos keskustelu alkaa kuulua naapuri­huoneeseen, totta kai rauhoitan sitä. Käytöksen pitää olla toista kunnioittavaa.

Käymme läpi fiiliksiä jokaisen istunnon jälkeen. Terapia on tavoitteellista. Se parantaa vuorovaikutusta, seksuaalisuutta, itsetuntoa ja hyvinvointia. Ilahdun, kun näen parien edistyneen ja menevän kohti toivottua lopputulosta.”

Mikan vinkit: Kunnioita kumppaniasi

  1. Sopikaa säännöt. Jokaisella on oma seksuaa­lisuutensa ja se tulisi hyväksyä suhteessa. Jos toinen ei ­halua seksiä, toisella pitää olla vapaus tyydyttää halunsa. Säännöt auttavat: onko masturbointi hyvä vaihtoehto vai onko seksi muiden kanssa sallittua?
  2. Vältä loukkauksia. Menneessä tapahtuneet vaikeat asiat, kuten toisen kehon kielteinen arviointi tai keskinäisen luottamuksen pettäminen, voivat palautua mieleen pitkänkin ajan kuluttua. Tämä voi vaikuttaa seksihaluihin.
  3. Pidä keskustelu auki. Seksi ei ole pelkkää aktia eikä sitä unelmaa, jota elo­kuvissa näytetään. Siitä kannattaa keskustella ja sopia. Puhukaa toisillenne, älkää olettako asioita. Tehkää kompromisseja, opetelkaa hyväksymistä ja pettymysten sietämistä.
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi