Kauneus ja Terveys

"Emme ole harrastaneet seksiä 4 vuoteen"

"Emme ole harrastaneet seksiä 4 vuoteen"
Ulkomaille miehensä vuoksi muuttanut nainen miettii, mitä tehdä, kun sairastunut mies käpertyy itseensä.
Julkaistu: 5.4.2016

”Menin naimisiin amerikkalaisen miehen kanssa vuonna 2007. Muutin 9-vuotiaan tyttäreni kanssa Yhdysvaltoihin 2009. Olen asettunut tänne, ja tyttärellänikin menee hyvin.

Parisuhteemme on onnellinen, mutta… Seksiä emme ole harrastaneet neljään vuoteen. Mieheni on käynyt läpi lukuisia leikkauksia, sillä hän on sairastanut syöpää vuodesta 1996. Hän ei pysty enää olemaan töissä. Teen paljon töitä, jotta pärjäämme. Meillä ei ole yhteisiä harrastuksia tai lomia. Ehkä kerran vuodessa käymme ravintolaillallisella. Mieheni on hieman erakoitunut talomme alakertaan, vaikka yritän houkutella häntä ulos tai tapaamaan ystäviä.

Olen 38-vuotias ja tuntuu, että vuodet vierivät – ilman nautintoja. Rakastan miestäni todella, mutta nykyisin hän on enemmän ystävä kuin rakastettu. Mitä minun pitäisi tehdä? Ihmettelenkö elämääni syystä vai kuvittelenko vain asioita?”

Psykologi Ilona Rauhalan vastaus: 

Et todellakaan ihmettele elämääsi syyttä, etkä kuvittele mitään. Kuulostaa siltä, että elät ahdasta elämää hankalassa tilanteessa. Vaikuttaa, että olet miehesi omaishoitaja. Muistuttaisin sinua, että olet tuntenut hänet vasta hyvin vähän aikaa verrattuna siihen, kuinka kauan olet tuntenut kaikki ne ihmiset, jotka olet jättänyt taaksesi.

Miehen ja naisen välinen suhde on ihmissuhde, jonka on tarkoitus parhaimmillaan tyydyttää myös intiimejä tarpeita. Olet muuttanut toiselle puolelle maapalloa, luopunut sananmukaisesti kaikesta. Olet vaatinut tytärtäsi tekemään samoin ja elät yhdessä miehen kanssa, joka on erakoitunut alakertaan. Teillä ei ole käytännössä mitään yhteistä elämää, ei edes makuuhuoneessa.

Kertomuksessasi ei ollut kovinkaan paljon viitteitä siitä, että suhteessanne tai nykyisessä elämässäsi olisi mitään houkuttelevaa/tyydyttävää/mielenkiintoista sinulle. Miehellesi tämä on tietenkin hyvä kuvio, sinä elätät ja hoidat häntä.

Mitä sinä saat häneltä? Tunteen, että olet tarpeellinen ja hänelle tärkeä? Naisella parhaassa iässä on muitakin tarpeita: sosiaalisia sekä yhteisten kokemusten jakamiseen ja seksuaalisuuteen liittyviä tarpeita, joitakin mainitakseni.

Kuuluisa tv-psykologi Dr. Phil on kova paasaamaan, mutta hänellä on yksi sanonta, jota on hyvä pohtia joka ikisessä ihmissuhteessa: suhteeseen ei ikinä pitäisi investoida enempää, kuin mitä siitä saa takaisin.

Mitä sinä saat suhteesta? Mitä tarpeitasi se tyydyttää? Mitä se elämässäsi palvelee tai mitä roolia näyttelee? Minun on vaikea nähdä sitä, mutta ehkä sinä pystyt kertomaan sen itsellesi.

Jäin myös miettimään tyttäresi elämää. Hän on herkässä murrosiässä. Millaisen mallin hän saa parisuhteesta ja millaisia virikkeitä sinä äitinä pystyt hänelle tarjoamaan? Olet kiireinen miehesi elättämisessä ja hoitamisessa. Tuntuu, että uhraat myös tyttäresi elämän tähän kuvioon. Hänellä ei ole siellä sukujuuria tai siteitä. Kestää pitkä aika, ennen kuin niitä muodostuu uudessa paikassa. Äiti minussa rohkaisee sinua miettimään myös tätä.

Kannustaisin sinua ottamaan nyt omaa aikaa ja esittämään itsellesi nämä kiperät kysymykset. Mitä sinä elämältä haluat? Voit vieläkin aloittaa kaiken alusta. Tee hyvä päätöksiä!

Kommentoi »