Terve.fi

Milloin lääkäriin rintakivun vuoksi?

Milloin lääkäriin rintakivun vuoksi?
Toistuva rintakipu vaatii aina työikäisellä lääkärin selvittelyjä.
Julkaistu 14.6.2019

Lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon tulisi hakeutua, jos esiintyy jatkuvia tai toistuvia (yli kaksi kertaa viikossa) ruokatorven refluksitautiin viittaavia oireita: rintalastan takaista, polttavaa kipua, painetta tai epämiellyttävää tuntemusta.

Tai jos esiintyy toistuvaa poikkeavan runsasta (happaman) röyhtäilyä, mahansisällön nousua suuhun asti, palan tunnetta kurkussa, ruuan takertumisen tunnetta, nielemiskipua tai kuvotusta.

Toisinaan pitkittynyt äänen käheys voi johtua refluksitaudin aiheuttamasta kurkunpään ja äänihuulten tulehduksesta, jos sille ei löydy muuta luontevaa selitystä (esim. pitkittynyt tai toistuva ylähengitystieinfektio, tupakointi).

Muita lääkäriin hakeutumisen ja gastroskopian aiheita ovat ylävatsa(kipu)oireet yli 50-vuotiaalla tai alle 50-vuotiaalla, jos siihen liittyy oksentelua, laihtumista, anemiaa tai nielemisvaikeuksia tai jos oireet uusiutuvat myöhemmin 2-4 viikon lääkehoitokokeilun jälkeen.

Ylävatsaoireiset helikobakteeripositiiviset ihmiset, joilla on lisääntynyt maha- tai pohjukaissuolihaavan riski (esim. tulehduskipulääkkeiden käyttäjät, tupakoijat) kuuluu tähystää. Verioksentelu kuuluu selvittää tähystämällä 24 tunnin sisään.

Kiireelliseen lääkärin hoitoon hakeutumisen aiheet (ns.hälyttävät oireet)

  • Verioksentelu
  • Jatkuva oksentelu ja pahoinvointi
  • Nielemiskipu tai -vaikeus
  • Laihtuminen ylävatsakipuisilla
  • Anemisoituminen
  • Veriulosteet

Kommentoi »